FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzrok pada dva MIG-a 21 sudar u zraku (duža)

Autor: aspa
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Uzrok pada dvaju borbenih zrakoplova MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), 23. rujna 2010. kod Slunja, je sudar u zraku tijekom izvođenja borbene vježbe bojevog gađanja, a splet je niza nepovoljnih okolnosti, od kojih su najvažniji loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota, izvijestilo je danas Povjerenstvo Ministarstva obrane RH koje je istraživalo tu nesreću.

Na konferenciji za novinare predsjednik Povjerenstva i glavni vojni zrakoplovni istražitelj, pukovnik Goran Strmečki, u opširnoj prezentaciji rada Povjerenstva rekao je kako nije bilo tehničkih grešaka na zrakoplovima, registarskih brojeva 108 i 120, unatoč njihovoj starosti, već da je glavni uzrok pogrešna procjena vremenskih uvjeta na poligonu voditelja na zemlji i pilota.

Kao drugi razlog sudara vojnih zrakoplova MIG-21 tijekom vježbe na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja, naveo je odstupanje od dogovorenih manevara i nekoliko krivih procjena pilota tijekom leta.

Ovakve nesreće su rijetke i u pravilu su rezultat nepovoljnog slijeda događaja, napomenuo je pukovnik Strmečki.

Istragom Povjerenstva utvrđeno je kako su "nesreća i pad dva vojna zrakoplova tipa MiG-21 uzrokovni sudarom dvaju zrakoplova, u kojem je jedan zrakoplov gornjim lijevim i bočnim prednjim dijelom usisnika udario u podvijesne točke lijevog krila drugog zrakoplova".

"Sudar se dogodio u borbenom zaokretu kada je zrakoplov, registarskog broja 120, sustigao zrakoplov registarskog broja 108, zbog veće brzine koju je održavao višim režimom rada motora i manevrom aviona pri izlazu iz napada", rekao je Strmečki.

Podsjetivši kako su se tog dana, 23. rujna 2010., prilikom izvođenja vojne vježbe na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik', nekoliko puta mijenjale vremenske prilike, istaknuo je kako se radilo o obuci pilota gdje uče nove vještine i utvrđuju postojeće. No, dodao je, očit je nedostatak treninga u takvim slučajevima, jer se većim brojem naleta stječe rutina i lakše se savladavaju složenije zadaće.

Pukovnik Strmečki pokazao je i grafikon putanja leta, na kojem je vidljivo da dva MIG-a 21 tijekom vježbe nisu bila usklađena te se zrakoplov prvog pratitelja, u trenutku sustizanja zrakoplova vođe skupine, sudario sa zrakoplovom vođe skupine.

Nakon sudara s krila jednog zrakoplova otpao je lanser nevođenih raketa, od kojih je sedam raketa nekontrolirano ispaljeno u zraku i koji su pale i eksplodirale na zemlji ozlijedivši jednu ženu, koja se nalazila na polju. S dva MIG-a otpale su i dvije avio bombe koje služe za obuku kao i velik broj dijelova zrakoplova, koji su pali na minski sumnjiv teren, rekao je pukovnik Strmečki.

Također je prezentirao i analizu svih pronađenih dijelova zrakoplova, koji su vještačeni u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ MUP-a RH.

Rad Povjerenstva za istraživanje nesreće prvenstveno je usmjeren prevenciji takvih događaja, da se nešto takvo više ne dogodi, a ne utvrđivanju odgovornosti, što će raditi neko drugo povjerenstvo, naglasio je predsjednik Povjerenstva pukovnik Strmečki.

Ministar obrane Davor Božinović rekao je kako se s ozlijeđenom Marijom Klipom koja je ranjena na zemlji od eksplozije rakete s jednog od MIG-ova, dogovara oko nagodbe za odštetu. "Stručne službe MORH-a u koordinaciji s Državnim odvjetništvom pripremaju nagodbu i nastojat će u najskorije vrijeme isplatiti naknadu štete", naglasio je.

Napomenuo je i kako Ministarstvo obrane vodi računa o zdravstvenom stanju ozlijeđene Marije Klipe, koja je ovih dana na još jednoj operaciji u Zagrebu te joj je, uz žaljenje zbog ovog događaja, zaželio što brži oporavak.

Ministar Božinović rekao je i da je od Glavnog stožera zatražio i utvrđivanje odgovornosti po cijeloj liniji zapovjedanja te da je s rezultatima rada ovog Povjerenstva upoznato i nadležno Županijsko državno odvjetništvo.

(Hina) xaš ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙