FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i NATO u četvrtak i petak o stanju u Libiji

Autor: svuk
BRUXELLES, 9. ožujka 2011.(Hina) - Europska unija i NATO u četvrtak i petak odvojeno će razgovarati o stanju u Libiji i o zaustavljanju nasilja koje se postupno pretvara u građanski rat u zemlji.

U četvrtak se odražava izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, koji će tijekom radnog ručka razmotriti stanje u Libiji, a u petak će o tome razgovorati šefovi država ili vlada 27-orice na izvanrednom sastanku na vrhu.

I na sastanku ministara obrane 28 zemalja članica NATO-a, koji se sastaju u četvrtak i petak u Bruxellesu, jedna od tema bit će Libija.

Jedna od tema bit će i mogućnost uvođenja zone zabrane leta iznad Libije kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo. O tome se razgovora na više međunarodnih adresa, Vijeću sigurnosti UN-a, u Afričkoj uniji, Arapskoj ligi i NATO-a, ali su mišljenja podijeljena.

"Još nema nikakve odluke o tome", rekao je visoki dužnosnik EU-a, koji je ističe da se u slučaju bilo kakvog vojnog angažmana, koji mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a, mora voditi računa o javnom mnijenju u arapskim zemljama kako se eventualna vojna pomoć u zaštiti civilnog stanovništva ne bi krivo protumačila u arapskom svijetu.

Europska unija kao takva još se nije jasno izjasnila da libijski vođa Moamer Gadafi mora otići iako je to pojedinačno učinila većina zemalja članica i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i za sada nema naznaka hoće li to učiniti u petak na summitu.

U NATO-.u ističu da Savez ne namjerava intervenirati u Libiji te da će se o situaciji u toj zemlji raspravljati u kontekstu stanja sigurnosti na periferiji Saveza i o tome što NATO može učiniti za druge organizacije koje rade na ublažavanju humanitarne krize.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izričito je rekao da Savez ne namjerava intevenirati, ali da se radi na "opreznom planiranju za svaki slučaj". Rasmussen je također ovoga tjedna rekao da "ne može zamisliti da će međunarodna zajednica ostati pasivna ako Gadafi i njegovi pristaše nastave sa sustavnim napadima na libijsko stanovništvo".

(Hina) xsv ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙