FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović se upisao u Knjigu žalosti u veleposlanstvu Japana

Autor: tkol
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom, u povodu katastrofalnog potresa i tsunamija u kojemu su stradale tisuće Japanaca, u četvrtak se ujutro u japanskom veleposlanstvu upisao u Knjigu žalosti.

"S nevjericom i užasom, s najvećom pozornosti zajedno s cijelim svijetom ovih dana pratimo kako se pred našim očima odvija katastofalna tragedija", napisao je, među ostalim predsjednik Josipović, dodavši kako Hrvatska osjeća "divljenje pred dostojanstvom, solidarnosti i hrabrosti japanskih građana".

Josipović je također izrazio i uvjerenje "da će snaga, upornost, znanje i odlučnost Japana dovesti do brzog oporavka".

Japansko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u srijedu kako je duboko dirnuto izrazima sućuti hrvatskih građana u povodu teških prirodnih katastrofa u Japanu te potporom stanovnicima pogođenih područja u toj dalekoistočnoj državi. .

Potres jačine 9 stupnjeva po Richteru pogodio je Japan prije 5 dana i izazvao golema razaranja širokog područja regije Tohoku u sjeveroistočnom dijelu Japana. Tsunami koji je potom uslijedio uzrokovao je ogromne štete na već pogođenim područjima, prvenstveno u prefekturama Iwate, Miyagi i Fukushima. Broj stradalih još nije konačan, no očekuje se da će premašiti 10.000, dok su stotine tisuća ostale bez domova i imovine. Prioritet japanske vlade sprečavanje je nuklearne opasnosti i radijacije iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima, navodi se u priopćenju.

Knjiga sućuti bit će otvorena za javnost u japanskom veleposlanstvu od 16. do 23 ožujka od 9 do 17 sati, osim subote i nedjelje.

(Hina) xkt ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙