FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u službenom posjetu Turskoj

Autor: nkot
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će od 13. do 15. ožujka, na poziv turskog predsjednika Abdulaha Gula, u službenom posjetu Turskoj, a osim bilateralnih tema i stanja u svijetu, dvojica predsjednika razgovarat će i o ulasku Hrvatske i Turske u EU.

Tijekom službenog posjeta predsjednik Josipović razgovarat će sa svojim domaćinom predsjednikom Gulom i predsjednikom turskog parlamenta Mehmetom Ali Sahinom. Abdulah Gul 11. je turski predsjednik a na toj je dužnosti od 2007. godine. Tijekom svoje političke karijere, jedno je vrijeme bio turski premijer, te ministar vanjskih poslova.

Hrvatska i Turska istog su dana, 3. listopada 2005. otvorile pristupne pregovore za ulazak u EU, međutim Hrvatska je otada napredovala mnogo brže, te se očekuje da će tijekom mađarskog predsjedanja u prvoj polovici ove godine završiti pregovore. Pregovori Turske s EU-om napreduju puno polaganije, između ostaloga i zbog toga što se neke članice EU-a protive ulasku Turske.

Tijekom službenog posjeta Turskoj, predsjednik Josipović položit će vijenac u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka te će održati predavanja na Sveučilištu Bilkent u Ankari te na Sveučilištu Istanbul.

(Hina) xnab ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙