FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u službenom posjetu Češkoj

Autor: nbar
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, boravit će na poziv predsjednika Češke Republike Vaclava Klausa 8. i 9. ožujka u službenom posjetu Češkoj, a tijekom svog boravka sastat će se s najvišim češkim dužnosnicima te razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine.

Tijekom službenog posjeta predsjednik Josipović razgovarat će sa svojim domaćinom predsjednikom Klausom, predsjednikom Senata parlamenta Milanom Stechom, predsjednicom Donjeg doma parlamenta Miroslavom Nemcovom i predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom.

Vaclav Klaus drugi je predsjednik Češke Republike, 2008. dobio je drugi predsjednički mandat, a od 1992. do 1997. bio je češki premijer. Klausa analitičari ocjenjuju kao euroskeptika, a on je bio i posljednji koji je potpisao Lisabonski ugovor, tražeći izuzeće Češke iz EU-ove povelje o ljudskim pravima kako bi na taj način spriječio povrat imovine Nijemcima protjeranim nakon Drugoga svjetskog rata.

Prvog dana službenog posjeta, Josipović će se sastati s predstavnicima Karlova sveučilišta i studentima hrvatskog jezika, a drugog dana s predstavnicima hrvatske manjine u Češkoj. Prema procjenama, u Češkoj živi oko 800 Hrvata i radi se o jednoj od najmanjih hrvatskih zajednica koja je uspjela sačuvati svoje običaje i jezik.

Tijekom službenog posjeta Češkoj predsjednik Josipović odlikovat će prevoditeljicu Irenu Wenigovu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobiti doprinos u kulturi i izniman dugogodišnji prevoditeljski rad djela hrvatske književnosti i publicistike na češki jezik. Irena Wenigova dugi je niz godina uređivala odjel južnoslavenske književnosti u jednoj od vodećih čeških izdavačkih kuća Odeon, a prevodila je na češki hrvatsku poeziju, Miroslava Krležu i brojne druge hrvatske književnike.

Češka je u siječnju 1993., nakon mirnog raspada Čehoslovačke, postala nezavisna država a 2004. postala je članicom Europske unije. Hrvatske i Češka održavaju dobre bilateralne odnose i surađuju na svim područjima.

Tijekom 2010. Hrvatska je u Češku izvezla robu u vrijednosti od 80 milijuna eura, a iz Češke u istom razdoblju uvezla robu u vrijednosti od 288,6 milijuna eura. Jedna od važnih grana suradnje, svakako je i turizam, budući da je Hrvatska jedna od omiljenih destinacija čeških turista.

(Hina) xnab ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙