FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: zbog novih sankcija EU-a ništa od libijske investicije

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. ožujka 2011.(Hina) - Zbog najava da će Europska unija proširiti sankcije protiv Libije, ured slovenskog premijera Boruta Pahora obavijestio je tvrtku Grep, koja je u partnerstvu s općinom Ljubljana lani dovršila sportski park Stožice, da više ne treba računati na kapital iz Libije za gradnju trgovačkog dijela u sklopu tog kompleksa , za što je potrebno osigurati još više od 200 milijuna eura, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Nakon što je zbog ekonomske krize od ugovora o investiranju u taj kompleks, u kojemu bi bilo stotinjak luksuznih trgovina i koji bi trebao biti dovršen ove godine, najprije odustao srbijanski Delta holding, obujam planiranog trgovačkog kompleksa uz stadion Stožice je smanjen, a u projekt su se uključile austrijska trgovinska tvrtka Supernova i konzorcij slovenskih banaka. No, kako bi se osigurala potrebna sredstva za financijsku konstrukciju u Ljubljani su sredinom prošle godine, posredovanjem premijera Boruta Pahora, pozvani predstavnici Libijskog državnog investicijskog fonda (Libian investment authority) kako bi investirali u kompleks građen sustavom javno-privatnog partnerstva.

Tom je prilikom i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič potvrdio da su Libijci spremni financijski podržati cijeli projekt svojim kapitalom. Inače, riječ je o fondu koji je prethodno jako investirao i u drugim europskim državama pa je tako, među ostalim, suvlasnik nogometnog kluba Juventus i banke Unicredito te sufinancijer drugih poslovnih poduhvata u Europi.

Zbog krize u Libiji očekivanje o bogatoj investiciji sada se pokazalo nerealnim. Budući da EU razmatra proširenje sankcija protiv libijskog režima Moamera Gadafija u okviru kojih će i sredstva libijskog državnog fonda biti zamrznuta, iz kabineta slovenskog premijera poručili su investitorima da s tim financijskim izvorom više ne trebaju računati nego potražiti druge investitore, prenose mediji. Glasnogovornik vlade Darjan Košir potvrdio je da je vlada o tome obavijestila investitore.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙