FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hillary Clinton u Egiptu

Autor: bnov
KAIRO, 15. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u utorak popodne u Egipat, u prvi posjet Kairu, kako bi ondje podržala demokratsku tranziciju nakon što je prošli mjesec svrgnut Hosni Mubarak, ključni regionalni saveznik.

U Kairu bi se trebala sastati s egipatskim kolegom Nabilom al-Arabijem, deset dana na tom položaju. Konferencija za novinare predviđena je za 19 sati.

Tijekom dvodnevnog posjeta trebala bi se susresti i s Huseinom Tantauijem, zapovjednikom glavnog stožera oružanih snaga na vlasti od pada Mubaraka, kao i premijerom Esamom Šarafom.

Do posjeta dolazi u trenutku kad su Egipćani pozvani da glasaju u subotu na referendumu radi reformiranja ustava koji bi trebao otvoriti put izborima i povratku civilne vlasti u zemlji.

Jedino je moćni islamistički pokret Muslimansko bratstvo, najorganiziraniji od oporbenih pokreta, pozvao da se na referendumu glasa u prilog, dok ostale struje odbijaju referendum jer smatraju da nije dovoljan i traže radikalnije zaokrete.

Američka državna tajnica kritizirala je neke oblike tranzicije u Egiptu, žaleći posebice zbog odsutnosti žena u skupini zaduženoj za sastavljanje ustavnih reformi.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙