FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naoružana skupina napala skladište starina u Egiptu

Autor: mkuz
KAIRO, 6. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Skupina od četrdeset naoružanih muškaraca napala je skladište starina u sjevernom egipatskom gradu Kafr el-Sheikhu, pucajući po osiguranju i ranivši pritom nekoliko zaštitara, objavila je egipatska državna agencija MEBA.

To je već drugi pokušaj pljačke skladišta antikviteta Tal al-Faraeen (Brdo faraona) od početka prosvjeda 25. siječnja. Sigurnosno stanje u Egiptu loše je nakon što su se 28. siječnja policijske snage povukle sa ulica. Vrata skladišta uništena su, kao i izložbene vitrine, prenosi MENA riječi voditelja središnjeg odjela za antikvitete Donjeg Egipta Mohamed Abdel Maksoud. Dodao je da je dio napadača uhićen, dok su ostali pobjegli.

Najavio je osnivanje Komisije koja bi popisala inventar Tal al-Faraeena kako bi se moglo prepoznati što je ukradeno.

"Međunarodne kriminalne skupine mogle bi iskoristiti nedostatak sigurnosti u Egiptu. Nekoliko nedavnih napada na muzeje i antikvarijate organizirale su velike oružane skupine", rekao je, dodajući da Ministarstvo kulture planira što žurnije premjestiti veliki dio antiviteta i starina na sigurnija mjesta.

Drevna egipatska kultura, spomenici, hramovi i piramide vrlo su važni za turizam te afričke zemlje.

I dalje se mnogi egipatski policajci ne žele vratiti na ulice, budući da strahuju od napada građana koji ih smatraju odgovornima za sukobe između prosvjednika i snaga sigurnosti u kojima je poginulo više od 300 ljudi.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙