FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostarski Aluminij u 2011. s rekordnom proizvodnjom

Autor: zkre
MOSTAR, 15. ožujka 2011. (Hina) - Uprava mostarskog Aluminija očekuje da će, nakon dvije godine poslovanja s gubitkom, u 2011. tvornica ostvariti rekordnu proizvodnju i dobit, zahvaljujući oporavku na svjetskom tržištu, provedbi ušteda i potpisanim novim ugovorima o isporuci električne energije s Hrvatskom elektroprivredom (HEP).

Predsjednika Uprave Aluminija Ivo Bradvica, u razgovoru objavljenom u godišnjem časopisu te kompanije, istaknuo je da ugovorom s HEP-om ostvaruju godišnju uštedu od pet milijuna američkih dolara.

"Primaran nam je cilj iznaći način dugoročne i valjane opskrbe strujom, a ugovaranjem nabave 100 megavatsati (MWh) električne energije na godinu s HEP-om, kao i s tvrtkama TLM Šibenik u vezi s isporukom metala, zajamčili smo godišnju uštedu od oko pet milijuna US dolara, jer je energija iz Hrvatske jeftinija od one koju plaćamo JP Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne za preostalih 125 MWh", rekao je Bradvica.

Tvornica na domaćem tržištu plaća za 20 posto višu cijenu struje nego što je plaćaju ostali veliki potrošači u Federaciji BiH, rekao je ističući kako je ova tvrtka diskriminirana u odnosu na druge velike potrošače električne energije u Federaciji budući da Elektroprivreda BiH, sa sjedištem u Sarajevu, velikim potrošačima isporučuje energiju koja je jeftinija za 20 posto.

Bradvica je naveo da Aluminij planira u 2011. ostvariti rekordnu proizvodnju od 128.500 tona primarnoga metala.

Prema službenim podacima, gubitak Aluminija u 2010. iznosio je 13,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 6,7 milijuna eura).

(Hina) xzkre yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙