FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer: raste radioaktivnost oko Fukushime

Autor: rtom
FUKUSHIMA/TOKIO, 15. ožujka 2011. (Hina) - Japanski premijer Naoto Kan rekao je u utorak da zračenje raste oko nuklearne elektrane Fukushima u kojoj su od subote izbile tri eksplozije izazvane potresom i tsunamijem i u televizijskom obraćanju pozvao stanovnike u krugu od 30 kilometara da ostanu u svojim domovima.

Glasnogovornik tvrtke Tokyo Elecric Power Co (Tepco) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima Daicihi objavio je ranije da se "velika eksplozija dogodila" između 6 sati i 6.15 ujutro (po mjesnom vremenu) u reaktoru 2.

To je treća eksplozija u toj nuklearnoj elektrani.

"U 10.22, očitali smo 30 milisiverta između reaktora 2 i reaktora 3; 400 milisiverta blizu reaktora 3 i 100 kod reaktora 4", rekao je premijer.

Medicinski pregledi ukazuju na porast karcinoma kod ljudskog tijela izloženog dozi od 100 milisiverta nadalje.

Premijer je pozvao "stanovnike u zoni od 20 do 30 kilometara da ostanu u svojim domovima ili uredima", javlja agencija AFP.

U subotu je vlada pozvala više od 200.000 stanovnika te zone na evakuaciju.

Japanski mediji prenijeli su da je izbio te da je ugašen požar na reaktoru 4 koji nije predstavljao teškoća jer je bio zaustavljen radi održavanja.

Vladin glasnogovornik Yukio Edano rekao je a se vodik oslobodio u atmosferu te ponio radiaktivne čestice i objasnio da "ne gori nuklearno gorivo".

Na reaktorima 1 i 3 izbile su eksplozije u subotu i ponedjeljak no nisu oštetile spremnik, a eksplozija reaktora 2 u utorak ujutro oštetila je spremnik no nije ga probila.

Tepco je objavio da je iz reaktora 2 evakuirao svo osoblje osim zaduženih za crpljenje rashladne vode za reaktor.

Uprava pokušava spriječiti topljenje jezgre u tri reaktora.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙