FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA: zaštita reaktora 3 netaknuta

Autor: rtom
BEČ, 14. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Netaknuta je sigurnost zaštitnog omotača reaktora japanske nuklearne centrale Fukushima gdje su se u ponedjeljak dogodile dvije eksplozije, objavila je u Beču Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a Japanska agencija za nuklearnu sigurnost isključila je mogućnost katastrofe tipa Černobilj.

"Zaštitna zgrada reaktora eksplodirala je no sigurnosni zaštitni omotač nije oštećen. Kontrolna dvorana reaktora 3 operativna je", objavila je IAEA u priopćenju.

Informaciju je IAEA, kojoj je sjedište u Beču, primila od Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost te je izvijestila da je šest osoba ozlijeđeno.

Uzrok dviju eksplozija u ponedjeljak jest akumulacija vodika, objavile su japanske vlasti.

Japanska agencija za sigurnost u ponedjeljak je isključila mogućnost da se u Fukushimi dogodi katastrofa kakva se 1986. dogodila u Černobilu, današnjoj Ukrajini.

"Apsolutno nema nikakve mogućnosti za (scenarij) Černobila", rekao je Kocihiro Genba.

Eksplozija slična jutrošnjoj zbila se u Fukushimi i na reaktoru 1 u subotu, dan nakon razornog potresa i tsunamija.

IAEA je ranije u ponedjeljak objavila da je razina radioaktivnosti izmjerena u Fukushimi prije eksplozije bila "normalna".

Generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano treba održati u ponedjeljak u 17.30 konferenciju za novinare o stanju u japanskim nukelarkama.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙