FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U siječnju 690 odobrenja za građenje

Autor: nbrc
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je i na početku ove godine nastavljeno smanjenje broja izdanih odobrenja za građenje i u siječnju je izdano 690 odobrenja, što je za 3,1 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, ali je istodobno vrijednost radova predviđenih izdanim odobrenjima za građenje porasla i to za 27,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Za zgrade su u siječnju izdana 583 odobrenja za građanje, a za ostale građevine 107 odobrenja.

Usporedba s podacima za siječanj prošle godine pokazuje da je u siječnju ove godine izdano 8,3 posto manje odobrenja za zgrade, dok je za ostale građevine izdano 31 odobrenja više, što je u postotku rast za 40,8 posto.

Iako je u siječnju ove godine ukupno i za zgrade izdano manje odobrenja, usporedba sa podacima za siječanj prošle godine pokazuje rast predviđene vrijednosti radova prema izdanim odobrenjima za građanje kako ukupno, tako i za zgrade, a posebno za ostale građevine.

Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u siječnju ove godine iznosi 2,1 milijardu kuna.

To je za 457 milijuna kuna ili za 27,8 posto veća vrijednost nego u siječnju prošle godine.

Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 7,5 posto, na 1,06 milijardi kuna, dok je vrijednost radova na ostalim građevinama (u što spadaju primjerice ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, itd.) porasla za 57,8 posto, sa 661 milijun kuna u siječnju prošle na 1,04 milijarde kuna u siječnju ove godine.

Prema vrsti gradnje, u siječnju ove godine najviše je odobrenja za građenje izdano je za novogradnju, 536. Na novogradnju se odnosi i više od tri četvrtine vrijednosti ukupnih radova, ili iznos od 1,6 milijardi kuna.

Prema dozvolama za građenje izdanim u siječnju ove godine predviđena je gradnja 891 stana, što je za 6,6 posto manje nego po odobrenjima izdanim u siječnju 2010.

Statistika izdanih odobrenja za građenje u siječnju ove godine pokazuje da je predviđena izgradnja 386 novih stambenih zgrada, dok kod nestambenih zgrada dominiraju hoteli i slične zgrade sa 70 izdanih odobrenja te industrijske zgrade i skladišta za koje je izdano 19 odobrenja za građenje.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙