FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić primio je danas francuskog veleposlanika Jeromea Pasquiera, a razgovarali su o mogućnosti bolje institucionalne i gospodarske suradnje dviju zemalja posebno na projektima zaštite okoliša, priopćilo je Ministarstvo. Zajednički je zaključak, navodi se u priopćenju, da bi po uzoru na izvrsne političke odnose dviju zemalja, i gospodarska suradnja mogla biti bolja te da bi se u tom smjeru obostrano trebale povećati aktivnosti. Veleposlanik Pasquier najavio je da će krajem tjedna Francuskom poslovnom udruženju u Parizu predstaviti Hrvatsku kao zemlju u kojoj se klima za ulaganja mijenja u dobrom smjeru. "Obzirom na skoro članstvo u EU i sve pogodnosti koje u zakonodavnom i financijskom smislu ta činjenica donosi, potaknut će francuske ulagače da ulažu u Hrvatsku", navodi se u priopćenju. Ministar Bačić, koji je predstavio 30 velikih vladinih projekata na području energetike, turizma, prometa i vodnog gospodarstva, pozdravio je zainteresiranost francuskih investitora te naglasio da Ministarstvo intenzivno radi na ubrzanju administrativnih procedura izmjenama dvaju važnih zakona.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs razgovarao je danas sa slovenskim kolegom Gregorom Golobičem o sustavu visokog obrazovanja i znanosti u dvjema zemljama, vođenju znanstvene i obrazovne politike, suradnji sveučilišta i drugim znanstvenim i obrazovnim pitanjima. Ministar Fuchs izrazio je zadovoljstvo razgovorom, posebice iskustvom Slovenije u radu na desetogodišnjoj strategiji visokoga školstva i znanosti. Ocijenio je kako oba ministarstva imaju sličan pristup problemima u sektoru, dodajući da je Slovenija u izradama strategija u skladu s politikom EU izradila dokument koji kani uputiti u parlament. Napomenuo je da će tijekom dana razgovarati o suradnji sveučilišta, znanstvenih instituta i njihovu uključivanju u obrazovanje i o tome na koji način voditi politiku boljeg uključivanja gospodarstva u financiranje istraživanja i razvoja. Ministar visokog školstva, znanosti i tehnologije Gregor Golobič zauzeo za otvorenost i konkurentnost visokog školstva, temeljenu na mjerljivim kriterijima kvalitete, s ciljevima koji su europskim i globalno prepoznati. "Hrvatski i slovenski dokumenti na području visokoga školstva i znanosti su kompatibilni. Zajedno čine cjelinu. Kad bismo dokumente povezali u jedinstven zakonodavni proces u jednoj državi, dobili bismo zaokruženu cjelinu", rekao je

ZAGREB - "Udruga oboljelih od azbestoze" Vranjic, Udruga za zaštitu okoliša "Barbarinac" i Udruga za zaštitu okoliša "Eko Kvarner" uputile su danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem traže rješavanje problema azbesta u Hrvatskoj, a pismo su predstavili i na današnjoj konferenciji za novinare. Udruge upozoravaju da su u rješavanju problema azbesta, o čemu kontinuirano vode kampanju od 2005. godine, na žalost, do sada (pre)često nailazili na šutnju administracije i veoma dvojbene odluke izvršnih organa na svim nivoima - od općine Solin, do Vlade RH. Ističu kako su pozdravili nedavno uhićenje bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, ali da sada vide "da taj čin nije bio početak pravog i potpunog rješavanja problema". Navode kako su naime, udruge još 2007. podnijele kaznene prijave DORH-u u kojima su, ističu, ukazali na velike financijske malverzacije u takozvanoj sanaciji na mnogim lokacijama, a pogotovo azbesta u Vranjicu (grad Solin). Zbog svega navedenoga, udruge od premijerke Kosor traže da poduzme sve u domeni svojih mogućnosti da se, kako navode, "iz sustava zaštite okoliša uklone svi odgovorni za višegodišnju pljačku koja se je preko leševa stradalih od azbesta događala u tzv. sanacijama i nekvalitetnom senzibiliziranju javnosti o problemu azbesta u RH".

JARMINA - Općinske vlasti Jarmine, mjesta blizu Vinkovaca, usprotivile su se, na današnjoj konferenciji za novinare, blokadi južne vinkovačke obilaznice koju su od kraja prošloga tjedna zapriječili nezadovoljni seljaci, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka. "Nemamo ništa protiv prosvjeda, ali nismo za blokadu prometnica jer nam je, od kada su traktori na cesti, onemogućena veza s Vinkovcima", kazao je općinski načelnik Andrija Draganić (HDZ). Po njegovim riječima "ne može dvadesetak seljaka traktorima blokirati život cijelom selu, poglavito zato što prosvjednici i nisu iz Jarmine, nego iz okolnih mjesta koja nisu prometno blokirana". Podsjetio je kako su općinske vlasti u subotu uputile zahtjev vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi (PU) da deblokira južnu vinkovačku obilaznicu. Konferenciji za novinare nazočili su i članovi općinskog vijeća u kojem su vijećnici HDZ-a, HSP-a "Dr. Ante Starčevića", SDP-a, HSP-a, HSLS-a i Hrvatske stranke umirovljenika. Svi oni, kako je istaknuto, bez obzira na stranačku pripadnost podupiru zahtjev općinskih vlasti da se deblokira obilaznica.

ZAGREB - Ugledni hrvatski književnik, prevoditelj, akademik Luko Paljetak postao je prvi stranac član Akademije ruske književnosti na sjednici koja je održana 1.ožujka. Tu važnu odluku za hrvatsku književnost i kulturu potvrdio je i akademik Paljetak, rekavši da se tim činom Akademija ruske književnosti odlučila otvoriti prema Europi i svijetu uopće. Paljetak je dodao kako je saznao da je uz njega u Akademiju primljen i Umberto Eco, velikan talijanske književnosti. U obrazloženju o prijemu u Akademiju navodi se da je Paljetak postao prvi inozemni član Akademije ruske književnosti, zbog njegova predanog stvaralačkog i humanističkog rada te velikog priloga učvršćenju odnosa između ruskoga i hrvatskoga naroda i plodotvorne djelatnosti na širenju općeuropskog kulturnog prostora. Odluka o prijemu u Akademiju Paljetku će biti uručena 25.ožujka u Zagrebu u sklopu Dana ruske kulture u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić poručio je sa današnje konferencije za novinare kako očekuje da će parlamentarni izbori biti raspisani nakon referenduma o ulasku Hrvatske u EU. Do kraja bi lipnja, po njegovoj ocjeni, trebali biti dovršeni pregovori o pristupanju Hrvatske EU, a do kraja rujna i potpisivanje pristupnog ugovora. Nakon toga trebalo bi organizirati referendum, a tek potom izbore, mišljenja je čelnik HSS-a. O tome hoće li samostalno ili s HDZ-om na parlamentarne izbore Friščić nije htio direktno odgovoriti rekavši samo kako "HSS priprema svoj program za izbore" te kako "tu temu u stranci još nisu otvorili niti o njoj razgovaraju". HSS-u nije sporno niti neobično da stranke odlaze na sastanak u Vladu, Sabor ili kod predsjednika Republike, rekao je Friščić ocijenivši nedavni razgovor sa predsjednikom Ivom Josipovićem "konstruktivnim". Također je dodao kako će se i ubuduće odazvati razgovorima ako ga predsjednik Josipović pozove. Upitan o nedavnim izjavama premijerke Kosor kako se predsjednik Josipović svrstao na čelo oporbe, Friščić je ustvrdio da i unatoč tome što je HSS dio vladajuće koalicije, on je i "samostalna stoljetna stranka", te "neće biti bilo čiji navijački klub".

VINKOVCI - Predsjednik vinkovačkog HDZ-a Tomislav Čuljak ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare gradskog odbora kako je presudan motiv seljačkih prosvjeda u Vukovarsko-srijemskoj županiji "politička ambicija pojedinaca". "Protiv prosvjeda nemamo ništa. To je pravo građana. Ali nismo za to da netko svojim prosvjedom ugrožava prava drugih građana, a u ovom slučaju je riječ o pravu na neometano prometovanje cestama", kazao je Čuljak. Osvrnuo se i na nedavan protuvladin prosvjed koji su u Vinkovcima organizirali "facebookovci", zamjerivši prosvjednicima što su tijekom prosvjeda "vrijeđali članove HDZ-a i članove njihovih obitelji, nazivajući ih sve lopovima i prevarantima". Također je ocijenio kako se "prosvjedi u Hrvatskoj događaju jer ih potiče oporba" koja, ustvrdio je, "želi da prosvjednici umjesto nje sruše vladu". Po riječima dopredsjednika vinkovačkog HDZ-a vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, u županiji od ukupno oko 2300 poljoprivrednika prosvjeduje tek neznatan broj.

ZAGREB - Twinning light projekt "Potpora uspostavljanju Državne škole za pravosudne dužnosnike" iz EU-programa IPA 2008, kojem su nazočili hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin i zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Darko Klier danas je svečano predstavljen i otvoren u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu. Otvaranju projekta nazočili su i šef Odjela za provedbu projekta, gospodarski razvoj, pravosuđe, unutarnje poslove i civilno društvo Delegacije EU u Hrvatskoj Paolo Berizzi, voditeljica projekta Njemačke zaklade za međunarodnu pravnu suradnju Britta Schwarz te voditelj projekta i sudac Visokoga prizivnog suda u Njemačkoj Rainer Deville. Bošnjaković je na otvaranju istaknuo kako će projekt omogućiti transparentnije imenovanje sudaca i državnih odvjetnika te dodao kako su 60 kandidata Pravosudne akademije dobili visoke ocjene na pravosudnim ispitima. Berizzi je ocijenio kako će akademija omogućiti razvoj neovisna, samostalna, odgovorna, nepristrana i stručna pravosuđa.

ZAGREB - U Dubravi se dogodio brutalan obračun dvojice lupeža i bračnog para kojemu su kanili ukrasti kokoš, a najdeblji kraj u sukobu, u kojemu su "radili" motorna pila i štihača, izvukao je 41-godišnji lupež kojega je njegov prijatelj u bijegu udario automobilom i teško ozlijedio. Sve je počelo prije nekoliko dana kad su 39-godišnji B.Đ. i 41-godišnji S.K. pokušali ukrasti kokoš 52-godišnjem I.M. i njegovoj tri godine starijoj supruzi D.K. Dvojica lupeža su u subotu navečer "fiat unom" švedskih oznaka došli pred kuću supružnika u Ulici Mudifaji. Odmah je izbila svađa, a ubrzo je 41-godišnjak iz automobila izvadio motornu pilu, upalio je i počeo njome mahati prema supružnicima koji su u strahu počeli bježati ulicom. Za njima je potrčao i 41-godišnjak, a potom i njegov prijatelj koji je supružnike pokušao udariti automobilom. Kad nije uspio, zaustavio je automobil te s "kolegom" napao ženu koju je branio 56-godišnji susjed. No i na njega je motorkom nasrnuo 41-godišnjak, a 39-godišnjak se zatim vratio u automobil i stražnjim dijelom vozila udario susjeda koji je pao na pod. U nastavku obračuna 52-godišnjak je kopačom, tzv. štihačom, udario 41-godišnjaka koji je pao na tlo, a onda je na nj, bježeći, automobilom naletio 39-godišnjak.

ZAGREB - U Hrvatskom društvu dramskih umjetnika (HDDU) predstavljen je internet časopis Kazalište.hr, koji je od danas dostupan na adresi www.kazaliste.hr, kojemu je cilj "stvaranje javne, svima dostupne, bogato ilustrirane, pregledno sortirane i lako pretražive baze stručnih i kvalitetnih kazališnih kritika svih profesionalnih kazališnih predstava u Hrvatskoj". Riječ je o jednoj od četiri stranice kćeri online novina za kulturu i izvedbene umjetnosti "Kulisa.eu", koje je 2008. utemeljila skupina umjetničkih kritičara okupljenih u udrugu "Kulturni klub", kako bi se temeljitije, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije od tiskanih medija pratila plesna, glazbena, kazališna i filmska umjetnost u Hrvatskoj. U odnosu na "Kulisu", časopis Kazalište.hr donosi veću preglednost kazališnih kritika, sortiranih po gradovima, a u Zagrebu i po pojedinim kazališnim kućama, ustvrdio je Zlatko Vidačković, glavni urednik "Kulise".

ZAGREB - Novi bibliobus, pokretna knjižnica na kotačima koja ove godine slavi 35. obljetnicu osnutka, svečano je danas pušten u promet ispred zagrebačke Gradske knjižnice, zamijenivši tako staro vozilo, koje je 21 godinu donosilo knjige čitateljima u gradska i prigradska naselja bez knjižnice. Zagrebačka Bibliobusna služba danas ima dva bibliobusa koji rade u dvije smjene, na 72 stajališta, od Laništa i Vrbana do Remeta, Bukovca i Sesvetskog Kraljevca. Svaka dva tjedna bibliousi stoje na istom mjestu u isto vrijeme, imaju 13 zaposlenih i oko 3,5 tisuća aktivnih članova. Novi bibliobus koštao je 1,34 milijuna kuna, a novost je što je napravljen na kamionskoj šasiji, radi čega je trostruko jeftiniji nego da, kao što je to dosad bio slučaj, ima autobusnu bazu, rekla je Đurđica Pugelnik, voditeljica Bibliobusne službe. Fond bibliobusa je oko 67 tisuća svezaka, od čega je polovica beletristika, dječje literature je 30 posto, znanstvene 20 posto, ustvradila je Pugelnik, dodavši da knjige iz bibliobusa najviše posuđuju djeca i stariji građani.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙