FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija Gadafiju uvela sankcije, Hague ga nazvao noćnom morom

Autor: kgab
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Rusija je u ponedjeljak libijskom čelniku Moameru Gadafiju zabranila poslovanje i ulazak u zemlju, a britanski ministar vanjskih poslova William Hague njegov mogući ostanak na vlasti nazvao scenarijem iz noćne more, ali se zato turski premijer Recep Tayyip Erdogan usprotivio intervenciji NATO-a u Libiji ocijenivši je riskantnom i kontraproduktivnom, javljaju agencije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zabranio je u ponedjeljak libijskom čelniku Moameru Gadafiju i njegovoj obitelji ulazak u Rusiju kao i vođenje financijskih operacija na teritoriju Rusije, javljaju ruski mediji.

Medvedev je potpisao odluku kojoj se zabranjuje Gadafiju, njegovoj obitelji i suradnicima ulazak na teritorij Ruske Federacije i tranzit, te vođenje financijskih operacija.

Odlukom je utvrđen i popis od 15 osoba kojima je zabranjen ulazak i tranzit na teritoriju Rusije.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u razgovoru za BBC izjavio je da bi Gadafijev ostanak na vlasti za Libijce bio scenarij iz noćne more.

"Ako Gadafi uspije skršiti ustanak i vratiti vlast u zemlji, to bi za libijski narod bila duga noćna mora", rekao je Hague, čija zemlja zajedno s Francuskom, najintenzivnije radi na uspostavi zone zabrane leta iznad Libije. Rekao je također da je opcija naoružavanja libijskih ustanika jedna od mogućnosti o kojima raspravlja međunarodna zajednica.

Njemu nasuprot, turski premijer Tayyip Recep Erdogan izjavio je da se protivi intervenciji NATO-a u Libiji jer bi mogla biti kontraproduktivna. "Znamo iz primjera ranijih stranih vojnih intervencija da one samo produbljuju problem", rekao je. Turska je jedina muslimanska članica NATO-a.

Gadafi je u međuvremenu pozvao kompanije iz Indije, Kine, a i Rusije, prije nego li saznao da mu je Moskva nametnula sankcije, da eksploatiraju libijsku naftu. "Vođa revolucije pozvao je u nedjelju veleposlanike Indije, Kine i Rusije i s njima razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa te pozvao njihove kompanije da dođu eksploatirati libijsku naftu", objavila je novinska agencija Jana.

Još 2. ožujka pukovnik Gadafi je zaprijetio da će zapadne naftne kompanije, koje je optužio za bijeg iz zemlje pred pobunom, zamijeniti istočnima. Libijske vlasti ovaj su vikend objavile da su sve rafinerije osigurane i pod kontrolom režima.

Libija je prije početka pobune proizvodila u prosjeku 1,49 milijuna barela nafte na dan i 85 posto je izvozila u Europu. Prije tjedan dana produkcija je iznosila svega pola milijuna barela na dana. Zemlja ima najveće naftne rezerve u Africi.

Snage odane Momeru Gadafiju u ponedjeljak su nastavile napredovati na istoku zemlje, iako ustanici tvrde da su tijekom noći vratili grad Bregu pod svoju kontrolu, ali to nitko neovisan nije mogao potvrditi. Gadafijeve snage pokrenule su zračne napade na grad Adždabiju koja im se nalazi na putu prema Bengaziju, 140 kilometara udaljena od tog glavnog oporbenog uporišta.

(Hina) xkga/xdj ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙