FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 13. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

VINKOVCI - Nezadovoljni vukovarsko-srijemski seljaci, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, od ujutro u 7 sati ponovno će u potpunosti za promet blokirati južnu vinkovačku obilaznicu kod Jarmine, državne ceste kod Gradišta i Bošnjaka na županjskom području te Ilače nedaleko Tovarnika, potvrdio je predsjednik Sindikata Tomislav Pokrovac. Tijekom današnjeg dana seljaci su privremeno uklonili traktore s tih prometnica, ali kako im se iz Vlade još uvijek nitko nije javio i ponudio razgovore, odlučili su od ujutro ponovno blokirati prometnice. "Nakon što ujutro blokiramo prometnice, deblokade više neće biti dok god nam se netko iz Vlade ne obrati i ponudi razgovore za boljitak poljoprivrede", kazao je Pokrovac Hini. Pokrovac je podsjetio kako Sindikat hrvatskih seljaka traži da sve potpore u ratarstvu, stočarstvu i ribarstvu budu isplaćene u punim iznosima. Traže i da cijena plavog dizela bude jednaka i za ribare i za poljoprivrednike u iznosu od 4 kune kao i da se deblokiraju svi računi seljaka te izradi državna strategija poljoprivredne proizvodnje za idućih deset godina.

SPLIT - Nekoliko desetaka branitelja skupilo se danas popodne u Splitu kako bi prosvjedovali protiv progona hrvatskih branitelja. U organizaciji Udruge branitelja grada Omiša branitelji su nakon okupljanja na Rivi mirno prosvjedovali, a potom sjeli u desetak automobila, te su krenuli put splitskog zatvora na Bilicama. Branitelji su automobile vozili polako i uz zvukove zviždaljki i automobilskih sirena. Pred zatvorom su pročitali svoje zahtjeve upućene vlastima među kojima su najznačajnije bile "stop progonu hrvatskih branitelja", te puštanje na slobodu hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se od travnja prošle godine nalazi u srbijanskom zatvoru optužen za ubojstvo civila u Rastovcu te za ratni zločin. Udruzi branitelja grada Omiša u prosvjedu se pridružila udruga Volim Hrvatsku. "Naš dolazak pred splitski zatvor je znakovit zato što gotovo svaki hrvatski branitelj naposljetku završi iza rešetaka. Vrijeme je da kažemo dosta", izjavio je predsjednik Udruge branitelja grada Omiša Petar Pocrnja.

ZAGREB - Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije pozvalo je danas Slobodana Uzelca, potpredsjednika hrvatske Vlade, da zbog djelovanja suprotnog interesima Srba u Hrvatskoj ali i djelovanju suprotnom interesima većine građana Republike Hrvatske odmah podnese neopozivu ostavku na tu dužnost. Slobodan Uzelac nije problem samo Srba u Hrvatskoj jer ni on ne može i ne smije pobjeći od osobne i političke odgovornosti za odluke koje unazađuju zemlju i uništavaju njezinu budućnost. I zato ga pozivamo da nakon sedam godina učini bar jednu stvar korisnu za Srbe, ali i sve druge građane Hrvatske, i odmah podnese ostavku, stoji u priopćenju Vijeća. Podsjećaju da je Uzelac već tri godine potpredsjednik Vlade , a da je prije toga četiri godine proveo kao državni tajnik i najbliži suradnik bivšeg ministra Dragana Primorca, što znači da Slobodan Uzelac već sedam godina "predstavlja i zastupa" Srbe u Hrvatskoj obavljajući najvišu funkciju u izvršnoj vlasti. Tijekom sedam godina, a posebno u posljednje tri godine sudjelovao je u donošenju velikog broja odluka suprotnih interesima Srba u Hrvatskoj, zemljišta, drže u Vijeću.

RIJEKA - U Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci danas je svetom misom obilježena 474. godišnjica smrti Petra Kružića, hrvatskog borca protiv Osmanlija, senjskog kapetana i kliškog kneza uz nazočnost pripadnika povijesne postrojbe "Kliški uskoci". Petar Kružić je, po vlastitoj želji, pokopan u trsatskom svetištu, a "Kliški uskoci" su ove godine šesti put od osnutka sudjelovali u hodočašću na Trsat. Do svetišta su se, kako nalaže tradicija, popeli stubama od središta Rijeke. Ove godine se navršava i 480 godina od početka gradnje 561 trsatske stube, koje je dao podići Petar Kružić pa su predstavnici "Kliških uskoka", trsatskih franjevaca i grada Rijeke razgovarali i o obilježavanju te godišnjice u svibnju. Na današnjoj svečanosti sudjelovali su i predstavnici Velikog meštarskog stola "Braće hrvatskog zmaja" koji su na jedan dan donijeli umjetnički obrađen kamen žrtvenik iz tvrđave Klis. Petar Kružić je u prvoj polovici 16. stoljeća kao vojni kapetan zapovijedao obranom Klisa, tadašnje najjužnije hrvatske utvrde na granicama Otomanskog carstva. U jednoj od bitaka na solinskom polju, nakon gubitka Klisa, ubijen je prilikom pokušaja povlačenja brodom iz solinske luke. Od tada je Klis bio u rukama Osmanlija 111 godina, a uskoci su se povukli u Senj.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙