FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki prosvjedi u Bejrutu protiv Hezbollahova arsenala

Autor: vrad
BEJRUT, 13. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Desetci tisuća Libanonaca okupili su se u nedjelju u Bejrutu prosvjedujući protiv Hezbollahova naoružanja, u prigodi 6. obljetnice takozvane Cedrove revolucije koja je izbila nakon ubojstva Rafika Haririja, za koje se sumnjiči taj moćni šijitski pokret.

Rijeka ljudi se od ranog jutra slijevala prema Trgu mučenika u središtu grada, na poziv privremenog premijera Saada Haririja, sina ubijenog čelnika, čiju je vladu Hezbollah srušio 12. siječnja.

Moćna šijitska stranka optužena je da je "pod prijetnjom oružja" srušila vladu Saada Haririja, pošto ga je uzalud pokušavala pridobiti za prekid svake suradnje s UN-ovim sudom za istragu o Rafikovu ubojstvu.

Hezbollah optužuje taj sud da je "plaćenik Izraela i Sjedinjenih Država".

"Ne tiraniji", "Ne ubojicama", "Ne diktatu oružja", moglo se čitati na transparentima koje su nosili prosvjednici na ulicama Bejruta.

Hezbollah koji zagovara oružanu borbu protiv Izraela, drži da je njegov arsenal nužan za obranu zemlje, a prozapadne snage ocjenjuju da monopol nad oružjem mora imati libanonska država.

Hariri je u petak dao do znanja da se Hezbollah "boji" istine o ubojstvu njegova oca i rekao je da mu arsenal "neće koristiti pred istinom".

UN-ov posebni sud za Libanon (TSL) treba objaviti optužnicu s imenima članova šijitske stranke, pišu mnoga zapadna glasila.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙