FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 12. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VINKOVCI/VIROVITICA

Seljaci u Vukovarsko -srijemskoj i Virovitičko -podravskoj županiji nastavljaju s prosvjedom i blokiranjem cesta sve dok im se, poručuju, ne javi netko iz Vlade. Dvjestotinjak vukovarsko-srijemskih seljaka, okupljenih oko nedavno organiziranog Sindikata hrvatskih seljaka, nastavljaju s blokadom južne vinkovačke obilaznice, te državnih cesta kod Gradišta na županjskom području i Ilače nedaleko Tovarnika. Noć na prosvjednim punkotvima seljacima su, prema riječima predsjednika toga sindikata Tomislava Pokrovca, proveli mirno. Ne odustaju od svojih zahtjeva, a na obustavu blokade prometnica spremni su tek ukoliko im se javi netko iz Vlade i predloži razgovore. "Ukoliko nas iz Vlade nastave ignorirati povećat ćemo broj punktova i cesta pod blokadom", najavio je Pokrovac. Ponovio je kako Sindikat hrvatskih seljaka zahtjeva, između ostaloga, da sve potpore u ratarstvu, stočarstvu i ribarstvu budu isplaćene u punim iznosima, da cijena plavog dizela bude jednaka i za ribare i za poljoprivrednike u iznosu 4 kune, da se odblokiraju svi računi seljaka, te izradi državna strategija poljoprivredne proizvodnje za narednih deset godina. U Virovitičko-podravskoj županiji seljaci, u organizaciji Udruge poljoprivrednika te županije, Podravsku magistralu blokiraju u Cabuni, državnu cestu prema mađarskoj granici u Lukaču te državnu cestu u Medincima kod Slatine.

ZAGREB

Hrvatski Crveni križ (HCK) poziva na prikupljanje pomoći za stanovništvo Japana pogođeno potresom i tsunamijem, a donacije će uputiti kao potporu humanitarnom djelovanju Japanskog Crvenog križa. U priopćenju Hrvatski crveni križ navodi da se pomoći može uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 02 ; pozivom na donatorski telefon: broj 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen); ili on-line donacijom na www.hck.hr. HCK napominje da je o aktivnostima koje je poduzeo izvijestio hrvatsku Vladu. Japanski Crveni križ na pogođeno područje poslao je timove za odgovor na katastrofe čiji je zadatak pružiti neophodnu pomoć stanovništvu i napraviti procjenu potreba. Japanski Crveni križ, kao jedno od najjačih nacionalnih društava Crvenog križa u svijetu posebno dobro pripremljeno za djelovanje u katastrofama, zasad razmatra traženje međunarodne pomoći, kaže se u priopćenju. Trenutno je nemoguće procijeniti razmjere ove katastrofe i broj žrtava potresa, magnitude 8,9 po Richteru koji je pogodio istočnu obalu Japana, i tsunamija koji je uslijedio, kaže se u priopćenju Hrvatskog crvenog križa koje je potpisao njegov izvršni predsjednik prim. dr.sc. Nenad Javornik.

VINKOVCI

Osmi sajam pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda na kojem se okupilo stotinjak izlagača iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Srbije (Vojvodina) otvoren je danas u Vinkovcima. Sajam, koji se održava u Teniskom klubu Vinkovci, otvorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Ta manifestacija najveća je pčelarska priredba u Hrvatskoj, a organizirale su je Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez uz potporu Ministarstva rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore te Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca. Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec istaknuo je da u Hrvatskoj trenutačno ima 366.000 pčelinjih zajednica, oko 8.000 pčelara koji proizvedu do 6.000 tona meda. „Riječ je o proizvodnom prosjeku i ta količina meda dostatna je za hrvatske potrebe, dok se u boljim godinama uspije izvesti od 1000 pa i do 2.300 tona meda“, rekao je Kranjec. Dodao je da se nešto meda i uvozi, a riječ je o količinama od 40 do 70 tona godišnje što, kazao je, ne ugrožava hrvatske pčelare. Tijekom dana, u okviru 8. sajma pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Vinkovcima održava se niz stručnih predavanja o pčelarstvu i zaštiti pčela, a za večeras je najavljen i Pčelarski bal.

ZAGREB/ŠIBENIK

Protiv 47-godišnjaka iz Vodica, osumnjičenog da je neopreznim spaljivanjem korova izazvao požar kojim je Hrvatskim šumama pričinjena šteta od 256 tisuća kuna, slijedi kaznena prijava za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, priopćila je danas šibensko-kninska Policijska uprava. Policija je jučer dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je osumnjičeni 8. ožujka oko 15,20 sati na svome zemljištu na predjelu Starovlazi kod Vodica neoprezno spaljivao korov i da se vatra nekontrolirano proširila i zahvatila površinu oko dvanaest hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Pričinjena šteta Hrvatskim šumama je oko 256.287 kuna, navodi se u današnjem priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙