FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 12. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović rekao je jučer nakon serije razgovora sa strankama, predstavnicima nacionalnih manjina i nezavisnim zastupnicima da je većina stranaka izrazila stav kako jasno treba definirati datum parlamentarnih izbora te da ne bi bilo dobro da se oni preklope s provođenjem referenduma o ulasku u EU. Josipović je precizirao da je velika većina stranaka za to da se najprije provedu izbori pa referendum, a izrazio je nadu da će se u kratkom razdoblju otvoriti dijalog između oporbe i vlade te se složio s novinarskom tezom da bi datum izbora relaksirao političku scenu. Današnji razgovori su iznimno uspješni jer su jasno definirali pozicije o ključnim pitanjima i jer su svi izrazili spremnost za razgovor o tome što činiti dalje i kako usmjeriti Hrvatsku u razdoblju do završetka pregovora i izbora, kazao je Josipović. Upravo zato sam zadovoljan što su svi aktivno sudjelovali i odazvali se. Moja intervencija je i bila ponukana činjenicom da je dijalog zamro i mislim da će se u kratkom razdoblju otvoriti dijalog između oporbe i vlade i ja sam spreman sudjelovati u tome bez obzira na obaveze, kazao je predsjednik. Ustvrdio je da su svi osim HSP-a za to da se ostvari cilj ulaska Hrvatske u EU, zaključe pregovori i podupiru sve što je potrebno da se zaključe pregovori u lipnju ove godine.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor rekla je jučer nakon sjednice proširena središnjeg odbora stranke kako na skupu nije bilo govora ni o unutarstranačkim ni o parlamentarnim izborima. "U medijima se zaista svašta nagađa, o sukobima, svemu i svačemu, a najviše o onome što apsolutno nije istina. Nije bilo riječi o izborima - ni unutarstranačkim ni drugim", rekla je Kosor, odgovarajući na novinarski upit o medijskim nagađanjima o mogućim unutarstranačkim izborima ili raspisivanju parlamentarnih izbora. Središnji odbor s drugim stranačkim dužnosnicima, 763 člana HDZ-a, dao je punu potporu vladi i vodstvu stranke u provedbi triju velikih projekata - još jačoj borbi protiv korupcije, gospodarskom oporavku te što bržem završetku pregovora s EU-om, rekla je Kosor. Najavila je kako će idući tjedan s koalicijskim partnerima razgovarati o završetku pregovora s EU-om te o uvjetima u kojima radi vlada. "Mi želimo imati ozračje stabilnosti i mira u kojem možemo raditi taj posao", naglasila je. Na novinarski upit da komentira činjenicu kako se oporba i HDZ-ovi koalicijski partneri slažu da bi parlamentarni izbori trebali biti potkraj jeseni, Kosor je rekla kako je više puta ponovila da će se parlamentarni izbori, što se njih tiče, održati do kraja 2011. "Do kraja 2011. je vrlo jasan pojam i vrlo jasno određenje. O tajmingu svega što je pred nama u HDZ-u ćemo razgovarati s našim koalicijskim partnerima već idući tjedan i rezimirati sve dosadašnje događaje i današnje razgovore", istaknula je.

SPLIT - Dvosatnom mirnom prosvjednom šetnjom od Rive do sjedišta Splitsko-dalmatinske županije, a zatim do Županijskog suda te do županijskog HDZ-a sinoć je oko 200 Splićana izrazilo nezadovoljstvo vladinom politikom i tražilo prijevremene izbore. U prijašnjim prosvjedima u Splitu organiziranima na poticaj društvene mreže Facebook prosvjednici, kojih je bilo više nego na večerašnjem prosvjedu, odlazili su samo do sjedišta županijskog HDZ-a. Sjedišta županije, suda i HDZ-a osiguravali su pripadnici interventne policije kojima su prosvjednici uzvikivali „Mi vas plaćamo“, „Ne bojte se nas“, „Mi ćemo vas čuvati ako vas napadnu“. A ispred županijskog sjedišta u Ulici Domovinskog rata prosvjednici su prišli pripadnicima interventne policije i s njima se rukovali i nakratko razgovarali. Pred sudom u Gundulićevoj ulici pljeskom su pozdravili pripadnike interventne policije, uzvikujući: „Koliko košta pravda“, „Mladene Bajiću, javi se“. Pred HDZ-ovim sjedištem u Sinjskoj ulici psovali su Ivu Sanadera te uzvikivali „Bando“, „Lopovi“. Promet je bio više puta nakratko prekidan dok su prosvjednici prelazili preko ulica, a pritom je dežurala prometna policija. Prosvednici su se na više mjesta za šetnje zaustavljali i držali kratke govore. Tada su se čula protivljenja ulasku Hrvatske u EU te zahtjevi da se odmah prekinu pregovori s EU-om i Ustav vrati u stanje u kakvu je bio prije pregovora s EU-om. Također su iskazivali protivljenje pravu glasovanja za dijasporu, tražili su oduzimanje nezakonito stečene imovine i proglašenje gospodarskog pojasa (ZERP-a).

ZAGREB - Jučer je prošao je rok do kada se mogu obaviti izmjene izbornih zakona, a jedno od pitanja koje nije riješeno, složili su se u razgovoru s novinarima saborski zastupnici Vesna Pusić (HNS/HSU), Arsen Bauk (SDP) i Josip Friščić (HSS) ono je o nesrazmjeru broja birača u pojedinim izbornim jedinicama, a na što je krajem godine upozorio i Ustavni sud. Ustavni sud tada je ustvrdio da je na parlamentarnim izborima 2007. bilo prekomjernih odstupanja u broju birača u pojedinim jedinicama od dopuštenih plus/minus pet posto te ukazao na nužnost promjena zakona do idućih izbora. Kako je krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora 11. ožujka iduće godine, danas je istekao propisani rok od godinu dana u kojem se mogu obaviti izmjene izbornih zakona. Na to je upozorila i udruga GONG koja ističe kako uz neusklađenost i razlike u broju birača među nekim izbornim jedinicama koje su višestruko veće od dozvoljenih pet posto postoji i neriješen problem popisa birača, odnosno da i dalje postoji bojazan od manipulacije glasovima "mrtvih" birača. Predsjednica Kluba HNS/HSU Vesna Pusić novinarima je kazala kako je pisano pravilo da u izbornoj godini nema promjene zakonodavstva koje utječe na izbore te će se na izbore ići po pravilima koja su vrijedila i za prošle.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je jučer kako se stoljetna nastojanja za ostvarenje slobode hrvatskog naroda ne bi smjela raspršiti u neodgovornosti. "Dugo smo nosili čežnju da sami možemo graditi društvo u okviru države koja poštuje pravo i pravednost. Molimo i nastojimo da država ne dopusti da neodgovornost pogazi njezine institucije, a ujedno da institucije države ne zanemare svoj narod", kazao je kardinal Bozanić u zagrebačkoj katedrali u propovijedi na misnom slavlju u povodu 9. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Poručio je i kako nam njegovo životno iskustvo, ljubav i mudrost, napajana na Kristovu križu, i danas ima puno toga reći dok, ugledajući se u svjedočanstvo koje nam je ostavio, molimo i za domovinu. "Ako tražimo za što trebamo moliti kao narod, onda je to nesumnjivo molitva da nam se uporišta ne uruše, da ne zaboravimo što nas je održalo, bez obzira na to odakle dolazile prijetnje i ponude. Samo takvi smo korisni jedni drugima u domovini, kao i drugim narodima u Europi", rekao je Bozanić. Podsjetio je da je kardinal Kuharić, znajući koliko je važna vrijednost slobode, često molio, vapio i tražio da hrvatski narod i hrvatski ljudi osjete njezinu ljepotu, ne samo u svojim savjetima nego i u društvenom životu.

KARLOVAC - Zbog premlaćivanja 18-godišnjega Marka Jovkovića u jednome karlovačkom kafiću, na sedam mjeseci zatvora nepravomoćno su jučer na Općinskom sudu osuđeni bivši članovi Mladeži HDZ-a Željko Goršić i Danijel Trupković, a Vladimir Vogrinc osuđen je na devet mjeseci zatvora. Za događaje na parkiralištu tog kafića, gdje su lakše ozlijeđene još dvije osobe koje su spriječile Goršića i Vogrinca da ne pobjegnu prije nego što stigne policija, sudac Leon Kovačić priznao je nužnu obranu vozaču automobila Željku Goršiću uz obrazloženje da su osobe na parkiralištu postupile protupravno, što isključuje protupravnost Goršićeva postupanja. Čitajući presudu, sudac Kovačić rekao je kako sud smatra dokazanim da su okrivljenici bezrazložno i ničim izazvani Marku Jovkoviću nastojali nanijeti teške ozljede, u čemu nisu uspjeli, te ga dovesti u ponižavajući položaj s pretrpljenim strahom, u čemu su uspjeli. Udarajući Jovkovića po glavi i tijelu, slomili su mu nos, natukli glavu i ozlijedili gornju usnu, a samo zbog stjecaja sretnih okolnosti, nije teže ozlijeđen, rekao je sudac Kovačić.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙