FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: hrvatske udruge ogorčene presudom

Autor: zkre
MOSTAR, 11. ožujka 2011. (Hina) - Koordinacija devet hrvatskih udruga iz BiH proisteklih iz Domovinskog rata izrazila je u petak ogorčenost presudom koju je Sud BiH u srijedu izrekao protiv nekadašnjeg zapovjednika Marka Radića i trojice pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, te tvrde da se na tom sudu nastavlja agresija na mostarske Hrvate.

U priopćenju Koordinacije hrvatskih udruga Domovinskog rata ističe se da se presuda temelji na navodnom udruženom zločinačkom pothvatu Hrvata protiv Bošnjaka, iako je tvrde, istina posve drukčija.

“Svi žitelji Bijelog Polja, a i šire, znaju da su pripadnici bošnjačkog naroda, a bili su ujedno i pripadnici bjelopoljske bojne HVO-a, u noći 30. lipnja 1993. godine napali, pobili, zatvorili starce, žene i djecu te dojučerašnje suborce imajući u planu zavladati dolinom Neretve i šire. Taj plan im nije uspio oružjem, pa sada preko suda BiH to pokušavaju ostvariti lažnim dokumentima", navodi se u priopćenju Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U priopćenju se također tvrdi da bosanskohercegovački sud presude donosi na temelju pripadnosti postojbama Hrvatskoga vijeća obrane, a ne na temelju stvarnih činjenica. Koordinacija je presudu ocijenila sramotnom i neutemeljenom.

Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je pravomoćnom presudom osudio na ukupno 69 godina zatvora četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su proglašeni krivim za zločine nad Bošnjacima zatočenima u logoru Vojno kod Mostara tijekom rata u BiH. Prvooptuženi Marko Radić dobio je 21 godinu zatvora, Damir Brekalo dvadeset, Dragan Šunjić osuđen je na 16 godina zatvorske kazne dok je Mirko Vračević dobio dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙