FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivrednici koji prosvjeduju u dvije županije blokirali ceste na nekoliko mjesta

Autor: zdra
VINKOVCI/VIROVITICA, 11. ožujka 2011. (Hina) - Nezadovoljni poljoprivrednici, koji u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, prosvjeduju na nekoliko mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji u podne su počeli dvosatnu blokadu prometa na mjestima prosvjeda.

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski seljaci, okupljeni oko sindikata koji vodi Tomislav Pokrovac, koji se od jučer s oko sto i pedeset traktora nalaze parkirani na traku južne vinkovačke obilaznice, kod Gradišta na županjskom području i Ilače nedaleko Tovarnika, u podne su blokirali promet tim prometnicama i blokada će trajati dva sata, potvrdio je Pokrovac.

Prosvjed su nastavili i poljoprivrednici u Virovitičko-podravkoj županiji gdje je stotinjak traktora parkirano uz ceste u Medincima, Novoj Bukovici, Lukaču, Suhopolju, Cabuni i Pitomači, a od 12 do 14 sati blokiraju državne ceste D2 i D5 u Cabuni i Lukaču i propuštaju samo vozila hitne pomoći i vatrogasaca, kaže organizator prosvjeda u toj županiji Zvonko Pipić.

Pokrovac i Pipić najavljuju da će od 16 sati krenuti u opsežnu blokadu cesta na kojima za sada mirno prosvjeduju, ako ne dobiju odgovor na svoje zahtjeve ili dogovor o mjestu i vremenu pregovora.

Pipić kaže da će, ako do 16 sati ne uspiju s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem dogovoriti mjesto i vrijeme pregovora, potpuno blokirati sve ceste na kojima za sada mirno prosvjeduju.

Prosvjednici u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže Pokrovac, zahtjevaju da među njih dođu premijerka Jadranka Kosor i ministar Čobanković.

"Ukoliko dođe do dogovora s Vladom, tražimo da jamac dogovorenoga bude predsjednik Republike Ivo Josipović jer se bojimo, da se nakon izbora, nova vlast možda neće htjeti pridržavati dogovorenoga", rekao je Pokrovac.

Najavio je da će, ako do 16 sati ne dobiju odgovore na svoje zahtjeve ili među njih ne dođu premijerka Kosor ili ministar Čobanković, prosvjednici u potpunosti blokirati prometnice kod Jarmine, Gradišta i Ilače.

Prosvjednici traže isplatu poticaja u punom iznosu od 2.250 kuna po hektaru, ukidanje doprinosa koji seljaci moraju plaćati za Hrvatsku poljoprivrednu komoru, traže i da cijena plavog dizela ne prelazi 4 kune, da se prestane s blokadama računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje za 50 posto.

Također traže da Vlada raspiše parlamentarne izbore.

(Hina) xzdra/xztes ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙