FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan šalje civilnu zaštitu u pogođeno područje

Autor: vkla
ZAGEB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Japan je u zonu pogođenu potresom poslao i jedinice civilne zaštite, a lokalne vlasti su od vlade zatražile i angažman kopnene vojske, javlja u petak AFP i navodi da se broj poginulih popeo na 26,

Prema istom izvoru, sedam zrakoplova i jedan helikopter nadlijeću devastirani zonu pokušavajući utvrditi razmjere štete. Vladin glasnogovornik Yukio Edano je priopćio da vlada čini sve u koordiniranju operacija spašavanja.

Analitičari ističu da će se razorni potres magnitude 8,9 koji je u petak pogodio sjeveroistočnu obalu Japana odraziti i na ionako "anemičnu" japansku ekonomiju, no Japanska banka poručuje da će učiniti sve što je moguće da se osigura stabilnost financijskog tržišta, nakon što je nakon potresa u petak zabilježen pad yena i japanskih dionica.

"Još uvijek ne znamo opseg štete, ali, s obzirom što je uslijedilo nakon potresa u Kobeu 1995., vlada će zasigurno morati izaći s izvanrednim budžetom. Možemo očekivati pad potrošnje, što bi privremeno moglo izazvati pad BDP-a", rekao je glavni analitičar tokijskog instituta Mizuho, Yasuo Yamamoto, za Reuters.

Potres u Kobeu je prouzročio štetu u vrijednosti 100 milijardi dolara i bio je najskuplja prirodna katastrofa u povijesti. Gospodarska šteta od tsunamija 2004. u Indijskom oceanu iznosila je oko 10 milijardi dolara.

Potresi su redovita pojava u Japanu jer se radi o jednom od seizmički najaktivnijem području na svijetu. Na Japan otpada 20 posto svih potresa na svijetu magnitude od 6 nadalje.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙