FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Evakuacije širom otoka u Tihom oceanu

Autor: spuc
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Evakuacija stanovništva, u očekivanju tsunamija koji se pojavio nakon razornog potresa u Japanu i sada je visok oko deset metara, započela je u mnogim zemljama smještenim u Tihom oceanu, a u pripremi su evakuacije u obalnim zemljama Azije i na Havajima, prenose svjetske agencije.

Oko 11 tisuća ljudi evakuirano je u predjelu ruskog otoka Sahalin, smještenog sjeverno od Japana.

Evakuacija je počela i na Filipinima gdje vlasti očekuju da će prvi valovi visoki oko metar uskoro stići do najistočnijih i najsjevernijih dijelova zemlje a evakuacija je naređena i u okolini glavnog grada Manuile u skloništa na nadmorskoj visini iznad pet metara.

Evakuacija je naređena iz priobalnih područja na Marijanskim otocima na kojima živi oko 90 tisuća stanovnika i južno su od Japana kao i Filipini.

Tajvanska služba obalne straže započela je također evakuacije stanovnika s najugroženijeg dijela obale koja nije gusto naseljena. Očekuje se da bi otok mogao pogoditi tsunami visine oko pola metra.

I stanovnici zapadne obale Havaja počeli su pripreme za evakuaciju koja se očekuje u ranim poslijepodnevnim satima po srednjeeuropskom vremenu i koja će obuhvatiti čitavo obalno područje na svim havajskim otocima uključujući poznatu Waikiki plažu, a ona je naređena i na otoku Guam gdje su stanovnici pozvani da se penju na najmanje 15 metara nadmorske visine jer su zabilježene valovi visine dva metra.

(Hina) xps ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙