FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: potres magnitude 8,9 - za sada 19 poginulih

Autor: vkla
TOKIO, 11. ožujka 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Najsnažniji potres u posljednjih 140 godina koji je u petak magnitudom od 8,9 pogodio sjeveroistočnu obalu Japana izazvao je 10 metara visoki tsunami koji je rušio sve pred sobom, uključujući kuće, automobile i gospodarske zgrade na imanjima, a prema prvim informacijama živote je izgubilo 19 ljudi, javljaju agencije.

Za sada se zna da je pet ljudi poginulo u okrugu Fukushima sjeverno od Tokija, gdje je četiri milijuna domaćinstava ostalo bez električne struje, a jedna je osoba poginula u istočnom okrugu Tochigi. Postoji bojazan da je u urušavanju hotela u gradu Sendai ispod ruševina zarobljen još neutvrđen broj ljudi.

Nakon glavnog udara uslijedilo je više podrhtavanja tla, a zgrade u Tokiju su se ozbiljno ljuljale.

Japanske nuklearne centrale i naftne rafinerije su zatvorene, a elektronički div Sony Corp. je zatvorio šest tvornica, javlja agencija Kyodo. Izvješća iz jednomolijunskog grada Sendaia govore da tsunami ruši i nosi sve pred sobom, ruševine, automobile, drveće i električne stupove, a požari koji su buknuli uslijed potresa plamte na niz lokacija.

Nekoliko zračnih luka, uključujući i tokijski aerodrom Narita, zatvoreno je, a željeznički promet je također stao.

Rafinerija u blizini Tokija je u plamenu, a postoji opasnost da bukne i nekoliko desetaka naftnih spremišta.

Putnici tokijske podzemne željeznice su vrištali i hvatali se jedni za druge. Stotine službenika i kupaca u panici je istrčalo na Hitotsugi, poznatu 'šoping' ulicu u Akasaki, središtu Tokija.

S polica trgovina su uslijed potresa na ulicu padale stvari, od toaletnog papira to kuhinjskih folija za pečenje. Nakon prvo udara stanovnici su bili prestravljeni zbog bojazni da bi se kranovi i dizalice na tokijskim ulicama, koji su se prijeteći tresli, mogli srušiti.

"Slika potresa s Novog Zelanda vrlo je je svježa", rekla je 27-godišnja Asagi Machida, web dizajnerica.

Policija u Tokiju megafonima kruži gradom i upozorava na daljnja podrhtavanja tla.

Američki geološki institut locirao je potres na 130 kilometara istočno od Sendaia na glavnomotoku Honshu. Sendai se nalazi 300 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Prema Japanskoj meteorološkoj agenciji radi se od najsnažnijem potresu od 1872. Godine 1993. potres magnitude 8,1 pogodio je sjeveroistočnu pacifičku obalu Japanu, usmrtivši više od 3.000 ljudi.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙