FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijeteći tsunami viši od nekih otoka na Pacifiku

Autor: spuc
GENEVA, 11. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Prijeteći tsunami, koji se pojavio nakon razornog potresa koji je u petak pogodio Japan, trenutno je viši od nekih pacifičkih otoka koje bi mogao preplaviti, objavila je Federacija Međunarodnog crvenog križa i i crvenog polumjeseca.

"Najviše smo zabrinuti za područje Azije i Pacifika gdje su zemlje u razvoju puno ranjivije na ovu vrstu katastrofe. Tsunami je velika prijetnja", kazao je za Reuters Paul Conneally iz Federacije, najveću svjetsku organizaciju koja pruža pomoć u katastrofama.

"U ovom je trenutku viši od nekih otoka i mogao bi ih naprosto preplaviti", kazao je.

Potres je pokrenuo tsunami visok deset metara koji u Japanu nosi sve pred sobom uključujući kuće i vozila.

Opasnost od tsunamija proširena je na čitavo područje Pacifičkog bazena osim za SAD i Kanadu, objavio je u Washingtonu Nacionalni meteorološki centar. To upozorenje se odnosi i na Meksiko, srednjeameričke i južnoameričke države smještene uz Pacifik.

Pacifički centar za tsunamije na Havajima ranije je priopćio da je nakon potresa za dobar dio Tihog oceana na snazi upozorenje za tsunami. Upozorenje vrijedi za Japan, Rusiju, Marijanske otoke, Filipine, otok Guam, Tajvan, Marshallove otoke, Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Nauru, Mikroneziju i Havaje. Tajvanski središnji meteorološki zavod također je objavio upozorenje na tsunami za sjevernu i istočnu obalu otoka.

Upozorenje je objavljeno i za rusko Kurilsko otočje a upozorenje se odnosi na Kurile u cijelosti, pa i na četiri južnokurilska otoka oko kojih se prepiru Japan i Rusija.

Postoji mogućnost formiranja više valova tsunamija nakon ovog snažnog potresa, upozorila je japanska meteorološka agencija, a prenio Reuters.

(Hina) xps ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙