FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: sjednica Rektorskog zbora

Autor: ivuc
OSIJEK, 23. veljače 2011.(Hina) - Rektorski zbor visokih učilišta RH na današnjoj je sjednici u Osijeku primio na znanje izvješće o radu prosudbenog povjerenstva za donošenje novog zakona o visokom obrazovanju te je zaključio da, unatoč brojnim negodovanjima i negativnim konotacijama, rad na tom zakonu teče na zadovoljavajući način.

Predsjednica Rektorskog zbora i rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik izjavila je nakon sjednice kako, u procesu donošenja zakona, ne moraju svi jednako misliti, ali se o "velikom broju članaka zakona postiže konsenzus".

Ostalo je još nekoliko otvorenih pitanja koje će razmotriti glavna zajednička prosudbena skupina, nakon čega će se napraviti konačni zakonski prijedlog, rekla je Kralik i ocijenila da je suradnja mjerodavnog ministarstva i akademske zajednice "na dobroj razini".

Dodala je kako je Rektorski zbor raspravljao o mogućnostima korištenja europskih strukturnih fondova u akademskoj zajednici te je zaključeno da će sva sveučilišta predstaviti svoje potrebe.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je novinarima kako prijedlozi novih zakona o znanosti, sveučilištima i visokom obrazovanju uvelike ovise jedan o drugome te kako bi bilo idealno da se sva tri zakona donesu istodobno.

Na novinarsko pitanje kako će se riješiti pitanje pravne osobnosti sveučilišta i fakulteta ministar Fuchs je odgovorio kako je i u ranijoj verziji prijedloga zakona o sveučilištima stajalo da se sveučilište treba restrukturirati, a o načinu restrukturiranja odluku će autonomno donijeti sveučilišta na sjednicama Senata.

"Tamo ne piše da pojedina sastavnica ne može imati pravnu osobnost. Očito da to treba promijeniti na način da to bude izrazito jasno, ali sveučilišni Senat može donijeti bilo kakvu drugu odluku, pa i da ukida pravnu osobnost svojih sastavnica", rekao je Fuchs.

Dodao je kako je "intencija zakona da država, što se sveučilišta tiče, pregovara s jednim partnerom, a ne s više desetaka kao što je dosad bio slučaj", a da je način ustroja sveučilišta potpuno autonomna sloboda u koju se država neće i ne bi trebala miješati.

Ustvrdio je kako se ni u jednome zakonskom prijedlogu ne spominje mogućnost privatizacije, otkupa ili prodaje nekretnina.

Ako netko želi otvoriti vlastiti fakultet, visoku školu ili sveučilište, i u to želi uložiti svoj privatni kapital, tko mu to može zabraniti ako ispunjava sve kriterije kvalitete i izvrsnosti koji su propisani zakonom, rekao je Fuchs.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙