FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomenica DHK 1900.-2000.-2010.

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Društvo hrvatskih književnika (DHK) objavilo je Spomenicu u kojoj su obrađeni ljetopis, nakladništvo i časopisi tog društva u povodu 110. obljetnice njegova djelovanja.

U proslovu Spomenice DHK 1900.-2000.-2010. predsjednik tog društva Borben Vladović među ostalim ističe da se u posljednjem desetljeću 19. stoljeća hrvatska književnost posebno razvila pa su književnici osjetili potrebu za književnom organizacijom i vlastitim književnim tijelom kako bi stekli ugled i poštovanje u hrvatskome javnom životu.

Tako je, podsjeća Vladović, u sklopu Društva hrvatskih umjetnika na poticaj mladih književnika utemeljen Klub hrvatskih književnika s osnovnom namjerom da se u najskorije vrijeme osnuje društvo hrvatskih književnika.

Potpisom bana Khuena Hedervaryja vlada je 17. ožujka 1900. potvrdila pravila budućeg društva u kojima se, među ostalim, utvrđuje njegova svrha "... da se književnici udruže i podupru te da bez obzira na političke smjerove unapređuju hrvatsku književnost, da zaštićuje interese i ugled književničkog staleža i da potpomaže članove i njihovu siročad". Tih se pravila, napominje Ladović, DHK po Statutu drži sve do danas.

Društvo hrvatskih književnika osnovano je 22. travnja 1900. i taj nadnevak redovito obilježava. Već je od samog osnutka počelo razvijati raznoliku djelatnost pa je 1906. počelo tiskati svoj prvi časopis "Savremenik", a dvije godine poslije 1908. tiska i prvu knjigu zbirku "Pjesme" Silvija Strahimira Kranjčevića. Nakladništvo, kao vrlo važna djelatnost DHK, nastavlja se, uz povremene prekide, sve do danas, ističe Vladović.

Godine 1966. DHK počinje objavljivati časopis "Most/The Bridge", koji prijevodima na strane jezike podastire vrijednosti hrvatske književnosti u stranim kulturnim sredinama. Od godine 1968. objavljuje časopis "Kritika", koji se ugasio prijelomne 1971., a od 1981. tiska časopis "Republiku", koji zauzima istaknuto mjesto u hrvatskoj periodici.

Akademik Dubravko Jelčić objavio je u Spomenici tekst pod naslovom "Početak ljetopisa Društva hrvatskih književnika", koji obuhvaća prvih dvadeset godina - od 1900. do 1919. gosine.

Urednik Spomenice Božidar Petrač objavio je "Ljetopis Društva od 1920. do 2010.", a predsjednik Borben Vladović piše o nakladništvu DHK koje se odnosi na objavljene knjige od 1903. do 2010.

Vinko Brešić objavio je tekst o časopisima Društva hrvatskih književnika. Spomenica tiskana u povodu 110. obljetnice DHK obogaćena je mnogim fotografijama o važnim događajima u njegovoj dugogodišnjoj povijesti.

Spomenica na kraju donosi i popis svih članova DHK.

(Hina) xta ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙