FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotor: Predstavljen godišnjak posvećen 1200. obljetnici prijenosa relikvija sv. Tripuna

Autor: slek
KOTOR, 5. veljače 2011. (Hina) - U sklopu proslave Tripundanskih svečanosti, obilježavanja dana zaštitnika grada Kotora svetog Tripuna, u Pomorskom muzeju u Kotoru održano je u petak predstavljanje godišnjaka posvećenog 1200. obljetnici prenosa relikvija sv. Tripuna u Kotor.

Zbornik su predstavili ravnateljica muzeja mr. Mileva Pejaković Vujošević, prof. dr Gracijela Čulić i knjižničar muzeja Slavko Dabinović, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila kotorska klapa "Bokeljski mornari".

Zbornik Pomorskog muzeja tiska se u kontinuitetu od 1952. godine. Ovogodišnji zbornik podijeljen je u više tematskih djelova koji obuhvaćaju stručne radove, prikaze i osvrte iz pomorske prošlosti Boke kotorske kao i sve važne kulturne događaje posvećene tom značajnom jubileju, 1200. obljetnici prenošenja relikvija svetog Tripuna iz Carigrada u Kotor. O značenju edicije govori činjenica da sadrži 27 stručnih radova o svim značajnim jubilejima te prikaza i osvrta koji obuhvaćaju povijest pomorstva, arhivistiku, povijest umjetnosti, arheologiju, etnologiju i turizam na ukupno 450 stranica zbornika.

Kotorska biskupija i Pomorski muzej organizirali su u jubilarnoj godini niz izložbi, od kojih je najznačajnija "Zagovori svetog Tripuna - blago Kotorske biskupije", koja je bila predstavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu kao prva reprezentativna izložba s kojom je Crna Gora po prvi put od svoje neovisnosti izišla pred međunarodnu kulturnu javnost.

Predstavljanju zbornika su nazočili vjerski velikodostojnici, kotorski biskup msgr. Ilija Janić, generalni tajnik sinode biskupa iz Rima nadbiskup Nikola Eterović, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, generalni konzul Republike Hrvatske Božo Vodopija i drugi uglednici.

(Hina) xmmar ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙