FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dionice pale pod pritiskom visokih cijena nafte

Autor: neba
NEW YORK, 5. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Unatoč ohrabrujućoj vijesti o padu stope nezaposlenosti u SAD-u na najnižu razinu u gotovo dvije godine, na Wall Streetu su u petak vodeći indeksi pali, jer je ulagače zabrinuo snažan rast cijena nafte.

Dow Jones indeks oslabio je 88 bodova, ili 0,72 posto, na 12.169 bodova, dok je S&P 500 pao 0,74 posto, na 1.321 bod, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 2.784 boda.

Dugo očekivano izvješće o zaposlenosti pokazalo je da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u porastao za 192.000, najviše od travnja prošle godine, što je u skladu s očekivanjima.

Pritom je stopa nezaposlenosti, po prvi puta od travnja 2009. godine, pala ispod razine od 9 posto, na 8,9 posto.

No, koliko su ti podaci pozitivno utjecali na tržište, toliko je ulagače pokolebao snažan rast cijena nafte zbog eskalacije sukoba između protivnika i pristaša režima u Libiji.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila je jučer 2,5 posto, na 104,42 dolara po barelu, novu najvišu razinu od rujna 2008. godine. Na londonskom se tržištu, pak, cijena nafte probila iznad 116 dolara.

„Te dvije vijesti, zaposlenost i nafta, utjecale su na tržište u suprotnim smjerovima. Visoke cijene nafte zabrinjavaju. Što se dulje održe na ovim razinama, to je veći rizik da će potkopati oporavak gospodarstva“, kaže Jack Ablin, direktor u Harris Private Bank.

Jučer su pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P indeksa, a među najvećim je gubitnicima bio financijski sektor, s padom od 1,3 posto.

Pritom je dionica Citigroupa pojeftinila 3, a Goldman Sachsa 2,1 posto, nakon što su analitičari Bank of America smanjili preporuku za te dionice s 'kupuj' na 'neutralno', jer očekuju negativan utjecaj visokih cijena nafte i pad prihoda od trgovanja tih dviju banaka u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav, što ukazuje na suzdržanost ulagača. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 7,7 milijardi dionica, znatno ispod lanjskog dnevnog prosjeka od 8,47 milijardi.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks ojačao je 0,3 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks osvojili 0,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 posto, na 5.990 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,65 posto, na 7.178 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.020 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙