FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HNK "Večer tri baleta"

Autor: mbur
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - U sklopu Večeri tri baleta, večeras su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu premijerno prikazana svjetski poznata kraća baletna djela - "Concerto barocco" u koreografiji Georgea Balanchinea, balet Hansa van Manena "Pet tanga" na glazbu Ástora Piazzolle i klasična "Paquita" u koreografiji Dereka Deanea.

Ravnateljica baleta HNK-a Irena Pasarić kazala je kako ta baletna djela, koja se kod nas po prvi puta izvode, nude različite stilove, razdoblja i autore, repertoar u kojemu će svaki gledatelji naći nešto za sebe.

Večeri baleta izvode se i u drugim svjetskim baletnim kućama, rekla je Pasarić ocjenivši kako će ta kraća baletna djela biti izazov za plesače i za publiku, koje u baletu ne manjka.

"Concerto barocco" na glazbu Johanna Sebastiana Bacha čuvena je koreografija Georgea Balanchinea, praizvedena 1941. koja do danas kod nas nikada izvedena. Balet je prenijela Francia Russell, koja je prenosila i prve Balanchineove koreografije u zagrebačkom Baletu 1977. godine. Orkestrom će ravnati Dian Tchobanov, a nastupaju Pavla Mikovačić, Yuka Ebihara, Dmitrij Timofejev i dr.

"Pet tanga" Astora Piazzolle, popularni su balet nizozemskog koreografa Hansa van Manena. Iako je danas riječ o klasiku suvremenog baletnog izričaja, na zagrebačkoj pozornici do danas nije izvedeno ni jedno van Manenovo djelo. Praizvedba je bila 1977. u Amsterdamu, a večeras nastupaju Edina Pličanić, Saule Ashimova, Kesnija Krutova, George Stanciu i dr.

U trećem dijelu večeri prikazan je dio klasičnog baletnog djela "Paquita" na glazbu Ludwiga Minkusa, Ricarda Driga, Lea Delibesa, Yulija Gerbera, Alekseja Papkova i Nikolaja Čerepnina praizveden 1881. u koreografiji Mariusa Petipaa. Iako se danas "Paquita" rijetko izvodi kao cjelovečernji balet, dijelovi su dio standardnog repertoara baletnih scena diljem svijeta. Koreograf "Paquite" je Derek Deane, a nastupaju Pavla Mikovačić, Yuka Ebihara, Dmitrij Timofejev, Reika Suzuki i dr.

(Hina) xmb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙