FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: premijera opere "Nikola Šubić Zrinjski"

Autor: jnah
SPLIT, 8. veljače 2011. (Hina) - Premijera opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca premijerno je večeras izvedena na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića.

Premijeru je izveo anasmbl Opere splitskog HNK u suradnji s HNK Zagreb, a protagoniste je publika po završetku predstave nagradila petominutnim pljeskom.

Publika je burnim pljeskom popratila i završnu scenu u kojoj se uzdizanjem višemetarske hrvatske zastave poškropljene krvlju evocira bitka za Siget s turskim osvajačima iz 16. stoljeća kojom se opera i bavi.

Vitomir Marof, koji je tumačio ulogu Nikole Šubića, nakon predstave je izjavio kako je opera "Nikola Šubić Zrinjski" božanstveno djelo nastalo na temelju hrvatske teške i krvave povijesti.

Opera "Nikola Šubić Zrinjski" se uz "Eru s onog svijeta" Jakova Gotovca, smatra najpopularnijim hrvatskim glazbeno-scenskim djelom. Još od zagrebačke praizvedbe prije 135 godina, svojim domoljubnim emocionalnim nabojem te glazbenom i dramaturškom kvalitetom, opera "Nikola Šubić Zrinjski" zauzela je posebno mjesto među hrvatskim operama. U popratnom se materijalu večerašnje premijere podsjeća se na riječi Borisa Papandopula kako "postoje opere i postoji Zrinski."

Naslovnu ulogu Nikole Šubića igrao je Vitomir Marof (Zagreb), a Ivica Čikeš (Split) je bio u ulozi Sulejmana Prvog kojeg će u reprizama predstave tumačiti i Ivica Šarić (Sarajevo). Osim njih tu su i Valentina Fijačko, Božena Svalina te Marija Buzdovačić koje će se izmjenjivati u ulozi Jelene, Terezija Kusanović kao Eva, te Stjepan Franetović, Domagoj Dorotić, Vinko Maroević, Špiro Boban, Zlatko Aurelio Kokeza, Mate Akrap, Miroslav Ljubičić, Zdeslav Petrašić, Tonči Banov, Teo Turk i Marko Lasić. Scenografkinja predstave je Dinka Jerečević, koreograkinja Ljiljana Gvozdanović, a kostimografkinja Irena Sušac.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙