FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eterović: Vatikan protiv sekularizacije i relativizma

Autor: rtom
RIM, 4. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Katolička crkva mora se novim misionarskim zanosom suprotstaviti novim izazovima koje donose sekularizacija i relativizam, rekao je u petak u Rimu glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup Nikola Eterović.

Novinarima je Eterović predstavio pripremni dokument za sinodu koju je za listopad 2012. godine sazvao papa Benedikt XVI. na temu "nova evangelizacija za pronošenje katoličke vjere".

U dokumentu na 60-ak stranica naglašava se da se Katolička crkva nalazi pred novim izazovima kao što su "sekularizacija" i "relativizam". Oni se šire "kulturom slike" i "hedonističkim ie potrošačkim mentalitetom" što vodi u "površnost i egocentrizam".

Crkva pozdravlja "obnovu vjere" u pojedinim dijelovima svijeta, no upozorava da su neki "pozitivni aspekti" nagrđeni "pojavom fundamentalizma koji manipulira vjerom da bi opravdao nasilje koje vodi katkad i u terorizam".

U tekstu se spominju i pedofilski skandali koji su u zadnje vrijeme potresli Katoličku crkvu u Europi i Sjedinjenim Državama, te se pozivaju vjernici da hrabro "razotkriju skandale" i ukažu na "pogreške" kako bi se kroz "pokajanje" postiglo "pročišćenje" od grijeha.

Dokument sadrži 71 pitanje i bit će razaslan biskupskim konferencijama te će se na temelju njihovih odgovora pripremiti radni dokument za sinodu.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙