FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas predstavnike seljačkih udruga koji su ga upoznali s problemima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kao i sa svojim zahtjevima vezanim za izvršavanje preuzetih obveza države prema seljacima, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Predstavnici udruga upoznali su predsjednika Josipovića sa željom da obnove dijalog s resornim ministarstvom o isplati poticaja, legalizaciji poljoprivrednih objekata, cijeni zakupa poljoprivrednog zemljišta i isplati sredstava za kapitalne investicije. Isto tako, upoznali su ga s pripremama za prosvjede u slučaju da se ne ostvari dijalog s nadležnim ministarstvom. U razgovoru s predstavnicima seljačkih udruga predsjednik Josipović je rekao kako će nastojati u okviru svojih ustavnih ovlasti pridonijeti rješavanju problema s kojima se susreću obiteljska poljoprivredna gospodarstva te potaknuti dijalog u okviru nadležnih državnih institucija.

ZAGREB - Ukoliko ih do ponedjeljka ne primi premijerka Jadranka Kosor ili resorni ministar poljoprivrede Petar Čobanković seljaci najavljuju prosvjede i blokadu prometnica, izjavio je predsjednik koordinacije udruga seljaka Slavonije i Baranje Dragutin Dukić. Kazao je kako je desetak predstavnika seljačkih udruga iz osam županija jutros bilo kod predsjednika Republike Ive Josipovića kojeg su izvijestili o problematici poljoprivrede i zahtjevima koje su uputili ministru Čobankoviću. Dukić ističe kako neće odustati od svojih zahtjeva - isplate poticaja u sto postotnom iznosu, legalizaciji poljoprivrednih objekata, smanjenju cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta, isplati kapitalnih ulaganja te zahtjeva da komercijalne banke smanje kamatne stope na kredite. Ne možemo dugo čekati, i ukoliko se ne održi sastanak sa premijerkom ili ministrom Čobankovićem krećemo u prosvjede, kazao je Dukić.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice dala suglasnost Hrvatskim autocestama na Plan građenja i održavanja autocesta za 2011. godinu, a kojim HAC u građenje i održavanje autocesta planira uložiti ukupno 2,3 milijarde kuna. Od toga će se u građenje uložiti 2,04 milijarde kuna, u izvanredno održavanje 150 milijuna kuna te redovno održavanje 136,2 milijuna kuna. Vlada je donijela i odluku o izuzimanju od prodaje nekretnina u Medulinu i Ližnjanu, u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju i prijenosu prava vlasništva na Republiku Hrvatsku, bez naknade. Tom se odlukom predlaže se da se izuzmu od prodaje nekretnine u vlasništvu HFP-a i bez naknade prenesu u vlasništvo države, a radi izgradnje igrališta za golf s pratećim sadržajima Marlera u općinama Medulin i Ližnjan, za koje je Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 31. siječnja 2008. godine utvrđen interes za izgradnju, izvijestio je Vladin ured za odnose s javnošću. Donesena je i odluka o izuzimanju od prodaje nekretnina u vlasništvu HFP-a u svrhu dokapitalizacije trgovačkog društva Goričanka Nova iz Velike Gorice. Ukupna procijenjena vrijednost tih nekretnina je 33,46 milijuna kuna.

ŠIBENIK - Tvornica prešanih proizvoda (TPP), jedna od tri tvrtke nastale nakon privatizacije šibenske Tvornice lakih metala, umjesto da bude restrukturirana, nalazi se u bezizlaznoj situaciji, a ukoliko se nešto hitno ne učini moglo bi doći do pokretanja stečajnog postupka, upozorio je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer. Naveo je kako je Uprava TPP-a nedavno izvijestila Nadzorni odbor da je prošlu godinu tvornica zaključila sa 43 milijuna kuna gubitaka, a kako je tijekom nešto manje od četiri godine, otkako TPP djeluje kao zasebna tvrtka, nagomilano više od 100 milijuna kuna dugova. Na ovaj je način, rekao je Burazer, doveden u pitanje temeljni kapital tvrtke te je potrebno ili pronaći model za spas tvrtke ili pokrenuti stečaj. Istaknuo je kako se sindikati protive stečaju i otpuštanju radnika dok god vlasnici TPP-a, okupljeni oko konzorcija hrvatskih tvrtki, ne ispoštuju dogovor postignut 2007. prilikom privatizacije TLM-a, te ne ulože u nove tehnologije i infrastrukturu, što bi rezultiralo oporavkom proizvodnje te pozicioniranjem tvornice na aluminijskom tržištu.

SLATINA - Tristotinjak radnika slatinskog drvoprerađivača tvrtke Gaj FM prosvjedovalo je danas tražeći isplatu plaća za posljednja tri mjeseca. Nisu im uplaćeni ni porezi i doprinosi za više od godinu dana, pa ukupan dug prelazi 2,5 milijuna kuna. Tvrtka je osnovana prije dvije i pol godine iz stečaja Inpo grupe i Gaja i trenutno zapošljava 330 radnika, koji tvrde da su vlasnici Gaja FM postojali samo na papiru, da se nije ulagalo u proizvodnju i da su od početka poslovali s gubicima. Račun tvrtke blokiran je više od dva mjeseca, a zbog nedostatka sirovina i repromaterijala radnici kažu da nemaju uvjeta za nastavak proizvodnje. Tvrde da za nastalu situaciju Uprava, kojoj je na čelu Damir Dudović, nema rješenja, a cijeli je Nadzorni odbor podnio ostavku. Radnici su u štrajku od prošloga četvrtka, kada su obustavili proizvodnju, ali su svakodnevno dolazili na posao.

ZADAR - Zaposlenici tvrtke Croatia Zadar Line u stečaju danas su održali prosvjedni skup ispred upravne zgrade i kruga tvrtke u Zadru, upozoravajući na nezakonitu dokapitalizaciju te tvrtke koju je izvršio Čazmatrans, te ističući da stotinjak bivših radnika potražuje oko tri milijuna kuna na osnovu otpremnina. Na osnovu najma četiri autobusa koji je pretvoren u pozajmicu, Čazmatrans se uknjižio na 50-ak milijuna kuna vrijedan krug tvrtke Croatia Zadar Line, čime su oštećeni i radnici i država. To je nedavno u pismu Trgovačkome sudu priznao i sam tehnički direktor Čazmatransa Ivo Grabić, a ujedno i predsjednik nadzornog odbora Croatia Zadar Linea u stečaju, što je očiti sukob interesa, rekao je pravni sindikalni zastupnik SSSH Vedran Uranija. "Evidentno je da se radi o otimačini jer je najam autobusa iznosio oko četiri milijuna kuna, a Čazmatrans se uknjižio na imovinu vrijednu pedesetak milijuna kuna. Ako se tzv. krug ne vrati u okrilje Croatia Zadar Linea radnici neće dobiti svoje otpremnine, a gube se i radna mjesta", kazao je Uranija.

ZAGREB - Zdravstveni i medicinski turizam izuzetno su bitni za Hrvatsku, jer daju dodatnu vrijednost koja nadilazi uobičajenu u turizmu, a kako bi se bolje iskoristili veliki potencijali potrebna je suradnja javnog i privatnog sektora, te unaprijeđenje zakonodavnog okvira koji će omogućiti lakše investiranje privatnom sektoru u tu vrstu ponude, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs nakon sjednice o perspektivama razvoja medicinskog/zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Ta je sjednica u Hrvatskom saboru, u organizaciji Odbora za turizam i u suradnji s Ministarstvom turizma te udrugama medicinskog i zdravstvenog turizma, okupila više od 130 zainteresiranih sudionika. Po završetku sjednice, ministar Bajs je na konferenciji za novinare istaknuo da ministarstva turizma i zdravstva u suradnji s klasterom i udrugama medicinskog i zdravstvenog turizma rade na unaprijeđenju zakonodavnog okvira za poboljšanje investicija, te da je pri završetku izrada posebnog pravilnika o zdravstvenom turizmu. Hrvatska želi da više privatnih investitora uđe u zdravstvo razvijajući projekte zdravstvenog i medicinskog turizma, od specijalnih bolnica i lječilišta, do medicinskog wellnessa i sličnog, istaknuto je.

ZAGREB - Hrvatski Telekom razmatra mogućnost pokretanja postupka preispitivanja ustavnosti zakona kojim je uveden tzv. porez od 6 posto na mobilne usluge jer to predstavlja znatno opterećenje za mobilne operatore i pored gospodarske krize jedan je od najvažnijih razloga smanjenja vrijednosti mobilnog tržišta i pada prihoda tih operatora, doznaje se iz HT-a. Prema njima dostupnim podacima, mobilna je industrija samo na ime tog poreza prošle godine platila oko 300 milijuna kuna, i to unatoč tomu što je zabilježen znatan pad prihoda mobilnih operatora uz istodobno smanjenje potrošnje mobilnih usluga. Smatraju da što prije treba ukinuti taj porez, tim više što je uveden kao jedan od 'kriznih' u ljeto 2009., a drugi su 'krizni' porezi već ukinuti.

ZAGREB - Redovan promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 21,06 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je, nakon tri uzastopna dana pada, porasla. Vrijednost Crobexa porasla je za 0,66 posto, na 2.225,81 bod, a Crobex10 je povećan za 0,55 posto, na 1.227,38 bodova. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a i iznosio je 5,8 milijuna kuna, a cijena te dionice je pala za 0,06 posto, na 284 kune. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 1,7 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,41 posto. Dionica Dalekovoda poskupjela je danas za 5,78 posto, uz promet od 1,4 milijuna kuna. Među milijunaše uvrstila se još samo dionica Atlantske plovidbe sa 1,3 milijuna kuna prometa, a trgovanje je završila s padom cijene za 0,13 posto. S prometom od 957 tisuća kuna, dionica Ingre poskupjela je za 0,57 posto, dok je dionici Instituta IGH cijena pala za 0,53 posto, uz promet od 953,4 tisuće kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca je i današnja ponuda, već uobičajeno u protekla dva tjedna, bila višestruko veća od ukupno prijavljene potražnje. Pritom je ponuda ostala na razini one od dana ranije, dok je potražnja bila gotovo dvostruko viša. Ukupno je prijavljena potražnja danas iznosila 73,16 milijuna kuna, ili gotovo 100 posto više no jućer. Istodobno je ponuda iznosila 183,16 milijuna ili svega 3,84 milijuna kuna manje no što je to bilo dan ranije. Najviše je danas, 20 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa ostala nepromijenjena 0,6 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 33,16 milijuna kuna a prosječna je kamatna stopa lagano porasla zbog većeg udjela ročnih pozajmica u ukupnom plasmanu, s 0,82 na 0,90 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙