FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je danas da odustanak Srbije od kaznenog progona Tihomira Purde pokazuje jasan stav da su za sva događanja na području Hrvatske, pa tako i ona za vrijeme Domovinskog rata, nadležne domaće institucije. Odustanak Srbije od kaznenog progona hrvatskih branitelja Tihomira Purde, Petra Janjića i Danka Maslova za potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa očekivan je i dobar rasplet, a koji očekuje da će zadesiti i Veljka Marića, branitelja koji je u pritvoru u Srbiji od travnja prošle godine. "Bila bi civilizacijska katastrofa da se zadržavanje u pritvoru i uopće pokretanje kaznenog postupka odvija na temelju iznuđenih priznanja agresorskih sudova i tužitelja, agresorske JNA. To su priznanja koja su iznuđena torturom u logorima i zatvorima, i bio bi kraj civilizacije kad bi se to uzimalo kao osnova ne samo za pokretanje već i vođenje kaznenog postupka", izjavio je danas Šeks novinarima u Saboru. Naglasio je da takve slučajeve u budućnosti treba spriječiti, posebno kroz snažnu političku aktivnost. Branko Borković Mladi Jastreb, ratni zapovjednik obrane Vukovara, izjavio je danas da je odluka Srbije došla prekasno, te da hrvatski branitelji ne odustaju od prosvjeda jer ne žele od Srbije da ih amnestira, već od Hrvatske da ih zaštiti.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je da na sinoćnje prosvjedničko paljenje zastava HDZ-a, SDP-a i EU gleda kao na necivilizirani čin i anarhično ponašanje koje je vrlo opasno, posebno s obzirom na simboliku (paljenja) koju sa sobom nosi. Upitan jesu li mu jasne poruke i zahtjevi prosvjednika, odgovorio je da na marševe prosvjednika po Zagrebu gleda kao na anarhično ponašanje, a "u biti svakog čistog anarhizma leži samo biti protiv, samo djelovati destruktivno, razarati postojeći red stvari, biti protiv svih i protiv svakoga, a ne za nešto". Naglasio je da su se sve društvene i političke opcije trebaju odlučno negativno odrediti prema "anarhoidnim elementima i pokretima koji su u biti rušilački i koji polako poprimaju elemente fizičkog nasilja". Istaknuo je da ozbiljno shvaća i politički respektira samo prosvjede s kojih se upućuju ozbiljni i korektni politički zahtjevi, neovisno o tome slaže li se vlast s njima ili ne, "ali ne i one poruke i zahtjeve koji produciraju nasilje, nered, kaos, to treba sankcionirati".

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić danas je u Hrvatskom saboru opovrgnuo tvrdnje oporbenih zastupnika, prije svega SDP-a, da prijedlog zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita praktički ide u prilog bankama i državi, a najmanje u korist građana. Država će, kaže Bačić, praktički cijeli PDV pokloniti kupcu jer će primjerice na kredit od 100 tisuća eura, subvencije biti 14 tisuća. "Država će cjelokupni iznos od PDV-a kojeg će ubrati i naplatiti prilikom prodaje stana vratiti i pokloniti građaninu koji se po ovom modelu odluči na kupnju stana", naveo je. Kad je riječ o bankama, one će kamatnu stopu spustiti dva posto.

POŽEGA - Prvi probacijski ured u Hrvatskoj bit će otvoren do kraja ožujka u Požegi, najavio je danas Saša Rajić, ravnatelj središnjeg ureda za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima za posjeta Općinskome sudu u Požegi i obilaska prostora novoga probacijskog ureda. Probacijski sustav pridonijet će učinkovitosti pravosudnog sustava te smanjenju broja zatvorenika. Preopterećenost kaznionica, po riječima ravnatelja Rajića, smanjit će se za približno tisuću mjesta u tijeku jedne godine. Sada se u zatvorskome sustavu, kapacitet kojega je oko tri i pol tisuće, nalazi oko 5300 osoba.

OSIJEK/ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Osječko-baranjske županije Ivica Kozina očekuje da će se predsjedništvo stranke možda već sutra očitovati o tome hoće li se umirovljenici u subotu priključiti najavljenu prosvjedu mladih u Osijeku, ali i u ostalim mjestima u Hrvatskoj. "Kad umirovljenici iziđu na ulice, vlada će pasti, a taj trenutak nije daleko", izjavio je danas Kozina na konferenciji za novinare. Kazao je da u ime umirovljenika Osječko-baranjske županije poručuje i vladi i premijerki Jadranki Kosor kako je "vrijeme da raspišu izbore i odu s političke scene jer su hrvatske građane doveli do ruba propasti". Zagrebački HSU zatražio je od Vlade da povuče odluku o zamrzavanju mirovina jer se time neće spasiti javne financije a dodatno se ugrožava egzistencija umirovljenika. HSU se, rečeno je, pridružuje svima onima koji su Vladu upozoravali na neodrživost sadašnjeg stanja te je poziva da objavi datum izbora.

ZAGREB - Epidemija gripe u Hrvatskoj lagano popušta jer podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da se prošli tjedan smanjio broj novooboljelih osoba. Službeno je dosad od početka epidemije potkraj 2010. do danas registrirano gotovo 50.000 oboljelih, a od posljedica gripe umrlo je 25 ljudi. Uz virus H1N1 zadnjih se dana prvi put pojavio virus gripe tipa B koji, ističe dr. Borislav Aleraj iz HZJZ-a, ne bi trebao utjecati na ponovan porast broja zaraženih, ali bi mogao produljiti sezonu gripe, čemu pogoduje i hladno vrijeme.

RIJEKA - Predstavnici kvarnerske Turističke zajednice nakon održana The New York Times Travel Showa, jednog od najjačih turističkih sajmova na svijetu, zadovoljni su interesom posjetitelja sajma i iznenađeni njihovom razinom poznavanja Hrvatske, njezine obale i turističkim mogućnostima. Sajam je održan od 26. do 29. veljače u konferencijskom centru Javits na Manhattanu u New Yorku, a Kvarner se prvi put predstavio kao samostalna turistička cjelina, rekla je na povratku sa sajma Daniela Grlaš iz kvarnerske turističke zajednice, ocijenivši da je zanimanje Amerikanaca za turističku ponudu u regiji bilo vrlo veliko.

ZAGREB - Pripadnik navijačke skupine Bad Blue Boys Nikica Marović (21) nepravomoćno je danas osuđen na četiri godine maloljetničkog zatvora zbog bacanja topovskog udara na maksimirskom stadionu od kojega je lani u svibnju policajac Kristijan Trokter ostao bez oka. Marović je osuđen zbog općesopasne radnje i napada na službenu osobu, a sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda produljilo mu je pritvor pa je iz sudnice izveden s lisicama na rukama. Marović je tijekom suđenja negirao da je tijekom nereda na utakmici Dinamo-Hajduk bacio topovski udar od kojega je 34-godišnji varaždinski policajaca ostao bez oka.

SPLIT - Zbog nanošenja teških ozljeda 19-godišnjem maturantu u tučnjavi na Braču kazneno je prijavljen dvadesetogodišnjak, izvijestila je policija. Događaj se zbio u nedjelju oko 2 sata u kafiću "Blue Lagoon" u Postirama, u kojem se potukla veća skupina maturanata Srednje kamenoklesarske škole, koji su slavili maturalnu večer. U tučnajavi je 20-godišnjak svojem 19-godišnjem kolegi razbio lubanju, a sam je pritom slomio šaku. Teško ozlijeđeni maturant još je u splitskom KBC-u. Policija ni danas novinarima nije kazala što je bio motiv tučnjave.

ZADAR - Šezdesetosmogodišnjakinja, koja je pokušala razdvojiti posvađane muškarce i obraniti muža jučer u zgradi zadarskog Općinskog suda, teško je ozlijeđena, izvijestila je danas zadarska Policjska uprava (PU). U zgradi općinskog suda braća u dobi od 58 i 62 godine sukobila su se sa 68-godišnjakom zbog sudskog spora. Vrijeđali su se i fizički sukobili, a u tučnjavi je 58-godišnjak sjedalicom udario u glavu suprugu 68-godišnjaka koja je pokušavala spriječiti sukob.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 29-godišnjeg lopova koji je samo u tri dana u prosincu provalio u šest stanova, a osumnjičen je za provale i krađe "teške" više od dva milijuna kuna. Osumnjičenik je, navodi policija, od veljače do prosinca prošle godine provalio u sedam stanova i skladišta dviju tvrtaka iz kojih je krao uglavnom tehničku robu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙