FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: nije istina da Slovenija tone u krizi

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. veljače 2011.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak kako njegova zemlja ima snage isplivati iz gospodarske krize koja ju je zahvatila kasnije nego razvijene zemlje zapadne Europe, pa je i kašnjenje u oporavku razumljivo.

"Kriza nas je zahvatila kasnije, pa kasni i izlazak iz krize", rekao je Pahor odgovarajući na početku sjednice parlamenta na pitanja oporbenih zastupnika i njihove kritike da vlada ne čini sve kako bi spasila gospodarstvo, stečajeve i sve teži socijalni položaj stanovništva.

Danas objavljeni podatak da je slovenski BDP lani ipak porastao za 1,3 posto za Pahora je poticajan.

To govori da se Slovenija ne potapa, nego da ima snage isplivati iz krize, no za to je potrebno više zajedništva, pa i optimizma, reagirao je slovenski premijer na oporbene ocjene o katastrofi.

Pahor je opovrgnuo da je njegova vlada odgovorna za tzv. tajkunsku privatizaciju, koja izaziva ogorčenje javnosti, osobito zato što već prijavljeni slučajevi gospodarskoga kriminala teško dobivaju sudski epilog.

Istina je da je gospodarska šteta zbog gospodarskog kriminala lani bila veća od pola milijarde eura, što je jedan i pol puta više nego godinu dana prije, ali je i sve više slučajeva koji završavaju kaznenim prijavama koje će dati rezultate, ocijenio je Pahor.

Na pitanje priprema li vlada mjere za oduzimanje imovine tajkunima, Pahor je odgovorio kako njegova vlada nije odgovorna za nastalu situaciju kao prijašnja, koja je dopuštala tajkunizaciju, ali, dodao je, zato je njegova vlada povela odlučnu borbu protiv gospodarskoga kriminala, u sklopu čega priprema i više zakona koji će omogućiti učinkovitiji progon počinitelja, među ostalim i oduzimanje imovine koja je stečena nezakonito gospodarskim kriminalom i pranjem novca.

Za razliku od vlade, oporbeni zastupnici stanje ocjenjuju alarmantnim, osobito u gospodarstvu, za koje smatraju da ne dobiva poticajne mjere i da gubi konkurentnost zbog visokih poreznih i drugih dadžbina.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙