FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP BiH najavljuje uspostavu vlasti, osuda iz HDZ-a

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. ožujka 2011.(Hina) - Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) vjerojatno će u četvrtak donijeti odluku kojom će početi proces uspostave vlasti u Federaciji BiH, a HDZ BiH takvu je najavu oštro osudio upozoravajući kako bi to značilo ozbiljno kršenje ustava i "izazivanje krize s nesagledivim posljedicama".

Potpredsjednica SDP-a BiH Mira Ljubijankić izjavila je kako će očekivana odluka čelnika te stranke značiti najprije sazivanje konstituirajuće sjednice Doma naroda federalnog parlamenta.

"Ta odluka je praktično donesena i Predsjedništvo SDP-a će je samo potvrditi na toj sjednici", rekla je Ljubijankić, navodi u srijedu "Oslobođenje", dodajući da se svatko tko to želi može pridružiti. Četiri od deset županija iz Federacije BiH, u kojima su većinu na izborima u listopadu 2010. godine osvojili HDZ BiH i HDZ 1990., još nisu imenovale zastupnike u Domu naroda uvjetujući tako svoje sudjelovanje u vlasti na razini entiteta i na državnoj razini.

Ljubijankić je istaknula kako su ostale županije već izabrale 36 zastupnika, što je više od polovice, a to je, po sudu SDP-a, dovoljno za konstituiranje tog tijela i uspostavu vlasti u kojoj bi, osim te stranke, sudjelovale i Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB).

Tek kada se konstituira Dom naroda, moguće je izabrati predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, koji zatim imenuju mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Ta bi vlada morala početi raditi tijekom ožujka jer se najkasnije do kraja ovog mjeseca mora donijeti novi proračun bez kojega nije moguće financiranje nijedne javne institucije niti isplata plaća zaposlenicima u državnim službama.

Iz HDZ-a BiH na najave iz Sarajeva žustro su reagirali.

"HDZ BiH osuđuje najave konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u nepotpunom sastavu, bez svih županija", stoji u priopćenju HDZ-a BiH. Iz te stranke podsjećaju na ranije tumačenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) po kojem se Dom naroda može konstituirati tek kada se izaberu svi zastupnici te ističu kako bi se u protivnom sve pretvorilo u lakrdiju.

"Stoga pozivamo SIP i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH da ne podlegnu pritiscima onih koji prijete protuustavnim i izvaninstitucionalnim i protuzakonitim djelovanjem te ne dopuste rušenje demokratskog sustava i ovu već dovoljno napaćenu zemlju uvuku u dosad najveću političku krizu s nesagledivim posljedicama", stoji u priopćenju.

HDZ BiH također je pozvao na nastavak razgovora kako bi se što prije postiglo rješenje o uspostavi vlasti koju bi činili legitimni predstavnici svih triju naroda.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙