FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Predsjednici dva HDZ-a pozivaju na bržu uspostavu vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 3. veljače 2011. (Hina) - Predsjednici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić na odvojenim su susretima s hrvatskim veleposlanikom u BiH Tončijem Staničićem, u četvrtak u Mostaru, pozvali na što žurniju uspostavu vlasti ističući da ove stranke ne blokiraju taj proces.

Nakon susreta Čovića i Staničića iz HDZ-a BiH objavljeno je priopćenje da ova stranka zagovara ustroj vlasti na svim razinama u BiH koje bi bile sastavljene od istih stranaka. Istodobno, stranke okupljenje oko SDP-a BiH zagovaraju uspostavu vlasti isključivo na temelju potpisane političke platforme i isključuju mogućnost sudjelovanja na onim razinama vlasti u kojima neće biti zadovoljena njihova programska načela.

"Nužan je kompromis legalnih i legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni opći izbori 2010. godine treba konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", rekao je Čović.

Dodao je da sva nova ustavna rješenja moraju osiguravati jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda te da se izmjenama izbornog zakona osigura izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti.

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić istaknuo je važnost zajedničke izjave predsjednika Ive Josipovića i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.

Ljubić je, tijekom susreta, kako je priopćeno iz HDZ-a 1990., izrazio zadovoljstvo zbog zajedničke izjave u BiH koja je "jasna potpora BiH kao i jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda".

Dodaje se kako je Ljubić istaknuo da HDZ 1990 i HDZ BiH "ne blokiraju uspostavu vlasti, već naprotiv, čine sve kako bi bio postignut međustranački dogovor koji će jamčiti stabilnost i funkcionalnost novih vlada za cijeli izborni ciklus".

"Za taj dogovor je potrebno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta dobivenog u svakom narodu i od svih građana", stoji u priopćenju HDZ 1990. Iz te stranke priopćili su da je veleposlanik Staničić istaknuo "da bez jednakopravnosti Hrvata nije moguće postići cilj BiH kao funkcionirajuće i stabilne države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO".

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙