FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Iako je Sabor današnje zasjedanje trebao početi raspravom o prijedlogu za donošenje zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, u tijeku je stanka na zahtjev većine klubova, a oporbeni svoj zahtjev obrazlažu "usijanim" stanjem u državi i odgovornošću Vlade za takvu situaciju te traže dolazak premijerke Jadranke Kosor u Sabor. Nenad Stazić (SDP) kazao je kratko na početku današnje sjednice kako traže stanku nakon koje će se parlamentu obratiti predsjednik Kluba SDP-a Zoran Milanović. Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) kazao je kako traže stanku zbog trenutačne situacije u zemlji i odgovornosti Vlade za to stanje koje je, kazao je, dovedeno do usijanja na mnogim područjima. Damir Kajin (IDS) u obrazloženju zahtjeva za stankom rekao je kako traži da se Saboru obrati premijerka Jadranka Kosor i objasni "zašto šalje policiju na narod". Andrija Hebrang (HDZ) kazao je, pak, kako i klub njegove stranke traži stanku, ali zbog sasvim suprotnih razloga od onih zbog kojih stanku traži oporba.

ZAGREB

Saborska oporba zatražila je danas od premijerke Jadranke Kosor da što prije u Saboru objasni što je njen glasnogovornik mislio izjavom da iza organizacije nasilja na prošlotjednim prosvjedima stoji dio oporbe te da objavi datum parlamentarnih izbora koji su, ističu, u interesu Hrvatske. Zoran Milanović (SDP) je nakon stanke u radu, koju je zatražilo više saborskih klubova, neistinitom nazvao izjavu glasnogovornika vlade Mladena Pavića nakon subotnjih prosvjeda u Zagrebu kako ima saznanja da su i neke oporbene stranke sudjelovale u organiziranju i financiranju nasilja. "On je u ime vlade i njene predsjednice optužio oporbene stranke za ozbiljno kazneno djelo, a policija je to izričito demantirala i nakon provedene kriminalističke obrade zaključila da to nije istina", kazao je Milanović i pozvao Kosor da dođe u Sabor i objasni kakva to saznanja ima o oporbenoj umiješanosti te da objavi datum parlamentarnih izbora. "Pozivamo, jer mislimo da je to u interesu Hrvatske, na izbore, ne prijevremene, nego na izbore. Ne potičemo niti imamo bilo kakve veze s nasiljem", kazao je Milanović. Upozorio je pritom kako bi izbori, ako se pregovori o ulasku u EU završe do lipnja, zbog potpisivanja pristupnog sporazuma, a potom potrebe raspisivanja referenduma, ne bi mogli održati prije veljače iduće godine. Andrija Hebrang (HDZ) je kazao kako je policija rekla da "još nema dokaze da je oporba organizirala nasilje", ali, naglasio je, nije rekla da neće tražiti dalje. Pustimo ih da rade svoj posao i ne politizirajmo, a kada završe posao onda se, ako se pokaže da to nije točno, glasnogovornik može ispričati, rekao je Hebrang. Kazao je kako premijerka Kosor trenutačno ne može doći u Sabor spriječena vrlo važnim poslovima vezanima uz završetak pregovora te dodao kako će ju obavijestiti o zahtjevu oporbe da dođe u Sabor.

ZAGREB

Cilj zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata jest ispraviti 65-godišnju nepravdu prema onima koji su ubijeni nakon 9. svibnja 1945. godine, kazao je u ime predlagatelja, HDZ-a i HSS-a, predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang. Registrirano je blizu 900 grobišta, a pravi se broj žrtava ne zna iako postoje razni povijesni izvori, rekao je Hebrang i dodao da je namjera utvrđivanje pravog broja žrtava te uređenje grobišta koja će zatim biti predana na upravljanje županijama. Hebrang kaže kako ni jedna zemlja EU nije ostala dužna tim žrtvama, pa i Hrvatska kroz ovaj zakon želi dati dignitet svakoj žrtvi koja je ubijena i anonimno zakopana. Radi se o razoružanoj vojsci, ženama, djeci, svećenicima čije je ubijanje počelo u blizini Bleiburga, a završilo na stratištima istočne Hrvatske, Srbije, pa i Makedonije, dodao je. Hrvatska time ispunjava i obveze iz Deklaracije o osudi komunističkih zločina počinjenih tijekom komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990., koju je Sabor donio u lipnju 2006. godine, naglasio je. Sabor o tom zakonu raspravlja u drugom čitanju, a od prvog čitanja protekle su četiri godine. HDZ i HSS u zakonu predviđaju osnivanje ureda za otkrivanje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb smatra da je sa subotnjeg prosvjeda branitelja upućena iznimno snažna politička poruka i zahtjev državnim dužnosnicima za zaštitom hrvatskog suvereniteta i hrvatskih branitelja. Prosvjed je, rekao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, rezultat višemjesečnog zanemarivanja hrvatskog državnog suvereniteta jer je dopušteno pravosudnim tijelima Srbije da provode istragu na tlu Hrvatske što je izazvalo ogorčenje branitelja. Za Srba je nedopustivo što Hrvatska još uvijek nije odgovorila Srbiji diplomatskom notom ili povlačenjem veleposlanika na konsultacije zbog slučaja Tihomira Purde te što ga jednim potezom nije zaštitila kao svog državljanina. Srb je vrlo kritičan i prema Hrvatskoj radioteleviziji, kojoj je danas uputio otvoreno pismo jer je, kako je rekao, onemogućila svaku javnu i otvorenu raspravu o problemima u društvu. Prosvjedi su, smatra Srb, i rezultat političkih spinova u medijima koji su izazvali nezadovoljstvo među građanima.

ZAGREB

Dječja bolnica Srebrnjak sudjelovat će u iduće tri godine u istraživačkom projektu Europske unije "Atopica", koji će ispitivati utjecaj klimatskih promjena i promjena u tlu i zraku na nastanak alergijskih bolesti, kao jedna od 11 europskih partnera među kojima su zdravstvene ustanove iz Austrije, Italije, Francuske, Belgije, Njemačke i Velike Britanije. Projekt traje tri godine i ukupno stoji 3,5 milijuna eura, a vrijednost dijela projekta koji će provoditi Dječja bolnica Srebrnjak, na uzorku od 1.000 djece u Hrvatskoj, iznosi 450 tisuća eura. "Hrvatska je zbog svog goegrafskog položaja i klimatskih raznolikosti pogodna za takva istraživanja a naša je bolnica pozvana da se uključi u projekt kao jedna od 11 partnera u okviru konzorcija, zbog svojih stručnih referenci i kao jedan od europskih centara za dječju alergologiju", kaže pomoćnik ravnatelja doc. Davor Plavec. Projekt, koji je dobio za svoju kvalitetu najviše ocjene, odobren je prije nekoliko dana, a liječnici sa Srebrnjaka, uz potporu još nekih centara u Hrvatskoj, istraživat će, među ostalim, izloženost djece do 10 godina inhalacijskim alergenima u vanjskom i unutarnjem okolišu, kako širenje biljnih i korištenje zemljišta utječe na raširenost alergena, posebice polena, te kako promjene u okolišu utječu na kliničku sliku alergijske bolesti kod nekog djeteta i kvalitetu njegova života.

ZAGREB

Protiv 44-godišnjeg radnika koji je uzrokovao eksploziju autocisterne kod benzinske postaje "Zovko" u Sesvetama u prosincu prošle godine državno odvjetništvo zatražilo je istragu. Sumnja se da je 44-godišnjak 6. prosinca u priručnoj servisnoj radionici za remont vozila s cisterne brusilicom skinuo nosač aluminijskih ljestava pri čemu je na spremniku za gorivo nastao otvor promjera 31 milimetar. U državnom odvjetništvu kažu da poslije nije dobro isprao komoru za gorivo u kojoj je, zbog toga i hlapljenja naftnih derivata, nastala eksplozivna smjesa. Radnik je idućeg dana prilikom zavarivanja branika cisterne slučajno zapalio eksplozivnu smjesu, nakon čega se požar proširio na obližnju autocisternu, autobus i priručnu servisnu radionicu za remont vozila. Točna šteta nije utvrđena, no u državnom odvjetništvu kažu da je svakako veća od 300 tisuća kuna. U eksploziji i požaru nitko nije bio ozlijeđen. Sesvetsko Općinsko državno odvjetništvo radnika tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja.

ZAGREB

Protiv 34 osobe uhićene u prošlotjednome nasilnom protuvladinom prosvjedu u zagrebačkoj Radićevoj ulici državno odvjetništvo zatražilo je istragu i jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a o tom zahtjevu danas bi trebao odlučiti istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda. Istodobno je od Općinskoga kaznenog suda zatraženo pokretanje pripremnog postupka protiv petorice maloljetnika, od kojih najmlađi ima 15 godina. Trojicu se tereti da su bili u skupini koja je napala službenu osobu, dvojicu za napad na službenu osobu, a svu se petoricu sumnjiči za uništavanje imovine. I za njih je, kao i za 34 osumnjičene osobe u dobi od 18 do 56 godina, zatražen jednomjesečni pritvor. Osumnjičene se tereti da su bili među 500-tinjak prosvjednika koji su 26. veljače, odvojeno od mirnog prosvjeda branitelja na glavnome zagrebačkom trgu, u Radićevoj ulici bacati kamenje, staklene boce, cigle i dr. U tom je napadu ozlijeđeno 26 policajaca i oštećeno nekoliko policijskih vozila. Osumnjičenima za napad na službenu osobu prijeti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a za one koji su u skupini napali službenu osobu Kazneni zakon previđa novčanu kaznu ili do godine dana zatvora.

PULA

Olujna bura, koja od jučer puše u Istri, uzrokovala je do sada brojna oštećenja na objektima, a tijekom jučerašnjeg dana ugašeno je više od dvadeset manjih požara, doznaje se danas u županijskom Centru za obavješćivanje. Jutros su oko osam sati dva stabla pala na prometnicu Pula-Premantura pa je cesta jedno vrijeme bila neprohodna. Po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, zbog jakih naleta bure noćas je na području Pule srušeno deset stabala. Pulski su vatrogasci ugasili sedam požara u kojima je ukupno izgorjelo 13 hektara trave i niskog raslinja dok je u Pavičinima kraj Duge Uvale izgorjela kamp kućica i kontejner za stanovanje. Požar je izbio u 20,30 sati a ugašen je u 23 sata. Zbog požara i gustog dima jučer je sat vremena bila zatvorena dionica ceste Kaštelir-Tar pa su iz Centra za obavješćivanje uputili danas apel građanima da se suzdrže od paljenja korova po ovakvom vremenu. Najviše posla imaju vatrogasci i djelatnici "Istarske ceste" koji su na terenu dok djelatnici komunalnih službi uz pomoć vatrogasaca uklanjaju grane i stabla s prometnica. Bura i dalje puše, a prema prognozama, trebala tijekom dana oslabjeti.

GOSPIĆ

Od ranog jutra snijeg pada u cijeloj Lici - najviše, desetak centimetara, palo ga je na širem području Gospića. Jak vjetar uzrokuje snježne nanose i smanjuje vidljivost preko prijevoja Vratnik, Kapela i Ljubovo. Na svim Državnim cestama Koreničkog i Plitvičkog područja od pet sati su na snazi zimskim uvjeti. Promet kamionima s prikolicama i tegljačima zabranjen je, a za ostala vozila obaverzna je upotreba zimske opreme. Cesta Gospić-Karlobag otvorena je samo za osobna vozila. U Glavnoj bazi zimske službe "Lika cesta" u Gospiću doznaje se da je zbog olujne bure koja između Senja i Karlobaga puše brzinom većom od 110 km na sat za sav promet zatvorena dionica jadranske magistrale-Senj-Sv Marija Magdalena. Zimska služba od noćas je u Lici u trećem stupnju pripravnosti. Olujna bura uzrokovala je kvarove na dalekovodima.

SPLIT

Požar koji je noćas buknuo na padinama Mosora, nadomak Splita, ugašen je jutros oko 3,15 sati, a izgorjelo je oko 43 hektara borove i hrastove šume, izvjestila je jutros splitska Javna vatrogasna postrojbe. U gašenju požara sudjelovalo je 100 vatrogasaca iz devet postrojbi s 21 vozilom s područja Splitsko-dalmatinske županije, a skupina vatrogasaca je ostala i jutros na rubnim dijelovima požarišta radi saniranja terena, rekli su u javnoj vatrogasnoj postrojbi. Gašenje vatrene stihije otežavala je jaka bura i vatra se bila približila nadomak nekoliko kuća u naseljima Srinjine i Lolići ali su gasitelji uspjeli spriječiti da požar zahvati kuće. Pri tomu je pomagala i kiša koja je padala poslije ponoćni. U noćašnjem gašenju na padinama Mosora nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, rekli su u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

ZAGREB

Jubilarni, 20. hrvatski folklorni festival odraslih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj održat će se u subotu, 5. ožujka u Heusenstammu kod Offenbacha, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na festivalu će sudjelovati petnaestak folklornih skupina koje djeluju u Njemačkoj, a kao gosti festivala nastupit će članovi zagrebačkog Kulturno -umjetničkog društva "Željezničar", koji će izvesti pjesme i plesove iz okolice Zagreba. Među ostalim, izvest će se, bunjevački plesovi, prigorske pjesme i plesovi, pjesme i kola iz Slavonije, baranjski plesovi, pjesme i plesovi slavonske Posavine te iz mađarske Podravine, Hercegovačko kolo, Vrličko kolo, Splet slavonskih kola, Poskočica dubrovačkog primorja, pjesme i plesni običaji Bosanske posavine, prigorski plesovi te djevojačko kolo "Ražanac".

ZAGREB

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog prvi put zajedno organiziraju "Fašnik", koji će se održati 5. ožujka i na kojemu će se predstaviti polaznici Učilišta ZKM-a, izvijestilo je danas to zagrebačko kazalište. Mala dvorana "Lisinskog" u jutarnjim satima će ugostiti "Mali fašnik" na kojemu će sudjelovati dvjestotinjak najmlađih polaznika dramskog studija Učilišta s trinaest različitih kratkih programa, čija su obilježja grupne maske, a u večernjim terminima "Veliki fašnik" koji će predstaviti 250 srednjoškolaca i studenata. Na karnevalu će sudjelovati i lutkarski studio ZKM-a koji će ukrasiti prostor, dok će plesni studio oba programa otvoriti posebnim fašničkim koreografijama. Učilište ZKM-a od prošle godine surađuje s Muzejom suvremene umjetnosti u čijim se prostorima izvodi nastava i plesne predstave. Suradnja s Koncertnom dvoranom "Vatroslav Lisinski" još je jedno nastojanje tog kazališta da uspostavi zajedničku suradnju u kreativnim projektima s ostalim kulturnim institucijama grada, ističe se u obavijesti ZKM-a.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙