FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski tužitelj podupire Del Ponte u istrazi o Kosovu

Autor: ssai
BEOGRAD, 2. ožujka 2011. (Hina) - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od srijede kako podupire inicijativu bivše glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte da pomogne u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kojom bi se bavila neovisna međunarodna institucija.

Bivša glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte, kojoj završava mandat švicarske veleposlanice u Buenos Airesu, rekla je u intervjuu za švicarski list "Neue Zuericher Zeitung" kako bi se voljela baviti istragom o trgovini organima na Kosovu te dodala kako smatra da bi se neovisna međunarodna institucija trebala baviti tom istragom i biti odgovorna za zaštitu svjedoka.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine rekao je za "Večernje novosti" kako je s Del Ponte iznimno profesionalno surađivao, ističući kako je ona prva otvorila tu temu i poznaje sve glavne aktere u regiji. Osim toga, istaknuo je, ona je bila i u Albaniji, a kao glavna tužiteljica Haaškog suda radila je na kosovskim predmetima i dobro su joj poznate sve pojedinosti o predstavnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Vukčević je dodao kako bi istraga, koju bi mogla voditi Del Ponte, bila potpuno objektivna i neopterećena stvarima koje mogu utjecati na Eulex.

"Napominjem da je zaštita svjedoka ključni problem na Kosovu i Metohiji, a bojim se da ambijent u kojem radi Eulex može biti problem. Podupirem ideju da istragu o tim zločinima vodi Eulex uz pomoć našega i albanskog tužiteljstva, ali uz nadzor nekog međunarodnog subjekta. Naravno, neovisno o svemu tome, mi nastavljamo raditi na tom slučaju i spremni smo podijeliti dokaze sa svima koji budu vodili istragu", izjavio je Vukčević.

Del Ponte je za švicarski list rekla kako je o trgovini organima pisala i u svojoj knjizi "Gospođa tužiteljica". "Imali smo premalo dokaza za optužnicu, ali indicije su bile ozbiljne. Ima i drugih zločina koje nismo mogli razjasniti jer su nas u tome omeli", istaknula je.

Bivša haška tužiteljica dodala je kako bi za nju osobno "bio izazov preuzeti istragu o Kosovu" te kako ima dobar uvid u dosjee i veze te bi mogla brzo provesti istragu.

Posebni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty ustvrdio je u svojem izvješću da su pobunjenici na Kosovu, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, trgovali s ljudskim organima prije, tijekom i nakon rata za neovisnost Kosova 1999. godine.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙