FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brammertz u Beogradu o suradnji s Haagom

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. veljače 2011. (Hina) - Glavni tužitelj haaškog tribunala Serge Brammertz razgovarao je u utorak je u Beogradu, u odvojenim susretima, sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predsjednikom Nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim sudom Rasimom Ljajićem te je suradnju Srbije s tim sudom, po njihovim riječima, ocijenio dobrom.

U izjavi medijima tužitelj Vukčević je kazao kako je u razgovorima bilo riječi o suradnji tužiteljstava u Beogradu i Den Haagu, radu na pojedinim predmetima i o potrazi za haaškim bjeguncima te je istaknuo kako je glavni haaški tužitelj suradnju Srbije s haaškim tribunalom "ocijenio dobrom" dodavši da se Brammertz nije ovom prilikom izjašnjavao o uspješnosti potrage za Hadžićem i Mladićem.

Vukčević je kazao kako će Brammertz u Srbiju doći još jednom prije podnošenja izvješća o suradnji Srbije s Haagom Vijeću sigurnosti UN-a u lipnju, kada će biti ocijenjen stupanj suradnje s Haagom odnosno ispunjava li Srbija svoje međunarodne obveze.

Srbijanski tužitelj dodao je kako do lipnja ima još dosta vremena te izrazio nadu da će Brammertzovo izvješće o suradnji biti pozitivno. Istaknuo je kako za Mladićem i Hadžićem svakodnevno traga više od 10 tisuća ljudi te da svaki policajac na ulici ima obvezu da, primijeti li nekoga tko podsjeća na bjegunce, tu osobu legitimira i poduzme predviđene korake.

Na sastanku Brammertza s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem utvrđeno je da se suradnja s haaškim sudom u pitanju dostave dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svjedocima, te svih drugih tehničkih aspekata suradnje provodi profesionalno i bez teškoća, kao i da nema niti jednog zahtjeva tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku. Također je, kako se navodi, bilo riječi o slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu i nerazjašnjenoj sudbini 524 osobe. Sugovornici su se složili da je to pitanje od velikog značenja te je zajednički zaključeno kako je potrebno što prije provesti učinkovitu istragu kojom bi se utvrdile činjenice, kao i da je u tome nužna suradnja svih relevantnih institucija.

Glavni haaški tužitelj nije davao izjave, a one nisu bile predviđene ni nakon njegova popodnevnog susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Srbijanski predsjednik prenio je Brammertzu kako je Beograd u potpunosti posvećen pronalaženju i uhićenju Mladića i Hadžića te da će Srbija nastaviti činiti sve kako bi završila suradnju s Haaškim tribunalom. Iz Tadićeva ureda priopćeno je da su Tadić i Brammerz razgovarali i o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu te da je srbijanski predsjednik ponovno istaknuo potrebu provođenja potpune i neovisne istrage o optužbama iznesenim u izvješću Dicka Martyja Vijeću Europe.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙