FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krhki poravak svjetskog gospodarstva mogao bi ugroziti indijski rast

Autor: mpuk
NEW DELHI, 1. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Indijski ministar financija upozorio je u utorak da Indija ne može biti spokojna vezano za izglede za rast, s obzirom na krhki globalni oporavak i domaće izazove, poput visoke inflacije.

Pranab Mukherjee kazao je to dan nakon što je u parlamentu predstavio populistički nacrt proračuna u kojem je prognozirao rast trećeg po veličini azijskog gospodarstva za devet posto u financijskoj godini koja počinje 1. travnja.

Mukherjee je rekao da se indijsko gospodarstvo pokazalo izvanredno otpornim na vanjske šokove, ali je dodao da Indija ne može biti spokojna s obzirom na takve izglede.

Naglasio je da je strahovao od širenja europske dužničke krize na druge zemlje.

"Nisam uvjeren nakon nedavnog sastanka G20 da će europska dužnička kriza biti obuzdana", rekao je pred poslovnom publikom u New Delhiju, dodavši kako strahuje da bi mogla "utjecati na neke druge europske zemlje i dovesti do još jedne krize“.

Mukherjee je najavio da će Indija smanjiti proračunski manjak na 4,6 posto u narednoj fiskalnoj godini, sa sadašnjih 5,1 posto, budući da je trenutno neodrživ. Generirali su ga poticajni programi za gospodarstvo u razdoblju krize.

Dodatna je prijetnja indijskom rastu inflacija, koja se trenutno kreće iznad razine od osam posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙