FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnji odbor EPP-a u četvrtak i petak u Zagrebu

Autor: dvla
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu sastat će se u četvrtak i petak u Zagrebu, na konferenciji na kojoj će glavna tema biti završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

Dvodnevnom skupu, koji se održava nekoliko dana uoči objavljivanja izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske u poglavlju 23 Pravosuđe i temljena prava, nazočit će hrvatska premijerka Jadranka Kosor, predsjednik zastupničkog kluba EPP-a Joseph Daul i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Konferencija se održava pod nazivom "Hrvatska: novi model proširenja Europske unije".

Europska komisija trebala bi 11. ožujka objaviti privremeno izvješće o pregovorima u poglavlju 23 u kojem će ocijeniti napredak Hrvatske i naznačiti kada bi pristupni pregovori mogli biti završeni. Europski parlament prihvatio je 16. veljače velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se kaže da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako se nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.

Nakon uvodnog govora premijerke Kosor i potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, prvog dana konferencije u četvrtak trebalo bi se razgovarati o izazovima ulaska Hrvatske u EU, te o gospodarskim učincima pristupanja. Očekuje se da će glavna tema rasprave biti stanje hrvatskih pregovora u preostalim poglavljima, a osobito u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Među govornicima su, između ostalih, najavljeni povjerenica EU-a Reding, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica financija Martina Dalić, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, te zastupnici EP-a Gunnar Hoekmark, Bernd Posselt i Elmar Brok.

U petak, drugog dana konferencije, razgovarat će se o implikacijama ulaska Hrvatske u EU na europske perspektive jugoistočne Europe, te o regionalnoj suradnji.

Između ostalih, okupljenima će se obratiti ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i albanska ministrica europskih integracija Majlinda Bregu.

Na temu odgovornosti EU-a u regiji sudionicima konferencije govorit će šef delegacije EU-a u Srbiji Vincent Degert i posebni predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko.

Konzervativni EPP najveća je politička skupina u Europskom parlamentu s ukupno 265 zastupnika. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju.

(Hina) xdv ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙