FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Republikanci: Obamu će biti teško pobijediti 2012.

Autor: dhai
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Vodeći republikanski političari i stratezi počeli su uviđati da će predsjednika Baracka Obamu biti znatno teže pobijediti nego što se ranije mislilo, no mnogi su ipak uvjereni da će utrka za Bijelu kuću biti znatno neizvjesnija 2012. nego što je to bila 2008. te da je pobjeda moguća, izvješćuje u ponedjeljak washingtonski online dnevnik Politico.

"Ja ga smatram favoritom, iako neznatnim favoritom. Republikanci potcjenjuju predsjednika Obamu na vlastitu štetu", izjavio je Karl Rove, savjetnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha kojeg se smatra arhitektom njegovih dviju izbornih pobjeda.

Četiri mjeseca nakon premoćne pobjede na kongresnim izborima, republikanci na početku priprema za izbor svog predsjedničkog kandidata postaju svjesni činjenice da je, bez velike krize povjerenja, vrlo teško pobijediti aktualnog predsjednika. Pored toga, strahuju i od snage Obamine infrastrukture za predizbornu kampanju, te ograničenja vlastitog kandidatskog potencijala, kao i istih demografskih slabosti koje su ih pratile 2008., ocjenjuje Politico.

Među republikancima vlada osjećaj kako su ranija predviđanja da će Obama biti idući Jimmy Carter, demokratski predsjednik u jednom mandatu (1977.-1981.) koji je u američkoj politici 20. stoljeća sinonim za slabog predsjednika, bila preuranjena.

"Ljudi koji okolo pričaju, 'on će definitivno biti predsjednik u jednom mandatu. Bit će lako pobijediti ga', oni su očito politički nepismeni, politički idioti, da budem otvoren", rekao je u intervjuu bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, koji je bio među kandidatima za predsjedničku nominaciju republikanaca 2008. i ponovo je jedan od favorita.

"Ne natječeš se samo protiv 'fontane novca' od milijun dolara, tipa koji je već jednom osvojio predsjedništvo, već će on letjeti okolo sa zrakoplovom Air Force One i svaku etapu kampanje odraditi sa svim vanjskim obilježjima predsjedničkog ureda", dodao je Huckabee.

Republikanski senator John Thune, koji je prošloga tjedna objavio da se neće natjecati za republikansku nominaciju, pohvalio je Obamu kao "vrlo pronicljivog političara", ističući da se pomaknuo prema centru kada je podržao produljenje poreznih olakšica koje je uveo George W. Bush.

"Svaki aktualni predsjednik je težak suparnik, a on nije iznimka. Mislim da je jako ranjiv, ali i pratim kako je politički prilagodljiv", rekao je Thune.

Chris Christie, republikanski guverner New Jerseya koji uživa znatnu potporu za republikansku kandidaturu, kazao je kako je "Obama već jednom dokazao da može pobijediti u utrci, što je jednom više nego svi ostali koji se natječu".

"Izborno tijelo će 2012. izgledati puno drugačije nego na kongresnim izborima u studenom 2010. Biti će mlađe, tamnoputije i više lijevo", pa republikance ponovo očekuju teškoće s manjinskim biračima i mladima, upozorio je republikanski kongresnik Tom Cole.

Republikanci imaju najakutniji problem s Hispanicima, najbrojnijom manjinom u SAD-u koja čini oko 14 posto stanovništva i najbrže raste. Na izborima 2008. Obama je osvojio 30 posto više glasova Hispanika od republikanca Johna McCaina.

"Ako izgubimo od najbrže rastuće, najbrojnije manjinske skupine kao što smo izgubili 2008., bit će prilično teško u mjestima kao što su Colorado, Novi Meksiko, Nevada i Arizona", ocijenio je Whit Ayres, republikanski stručnjak za ispitivanja raspoloženja birača.

Guverner Mississippija Haley Barbour, još jedan od potencijalnih republikanskih kandidata kojem se pripisuju znatne zasluge za pobjedu na kongresnim izborima 2010., izjavio je za Politico da se Obamu može pobijediti zbog njegovih loših rezultata.

"Amerikanci prepoznaju lošu politiku koja je donijela loše rezultate", rekao je Barbour, navodeći kao primjer ogromni američki javni dug koji je ove godine premašio 14.000 milijardi dolara. No taj nekadašnji predsjednik Republikanske stranke, također je priznao da je u Americi teško pobijediti aktualnog predsjednika.

"Aktualni predsjednici ne gube baš često, posebno ako se radi o predsjedniku koji je Bijelu kuću preuzeo od druge stranke", kazao je Barbour, dodajući kako je od 1896. samo jedan predsjednik izgubio reizbor nakon što je četiri godine prije preuzeo predsjedništvo od druge stranke - Jimmy Carter 1980.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙