FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Nakit Jugendstila u Leopold muzeju

Autor: spuc
BEČ, 24. veljače 2011. (Hina) - "Sjaj jedne epohe - Jugendstil - nakit iz Europe" naslov je izložbe otvorene u četvrtak navečer u Leopold muzeju u Beču na kojoj je predstavljen nakit iz vremena početka prošlog stoljeća izrađen u više europskih zemalja.

Izloženo je 150 eksponata, broševa, ogrlica, narukvica, ukosnica, češljeva, dijadema i prstenja, koji prikazuju raskoš izrade nakita oko 1900. u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji, rekla je prigodom otvaranja izložbe kustosica Patricia Spiegelfeld, osvrnuvši se posebno na izradu bečkog nakita iz tog vremena koji, uz posebnost izrada u zlatu i srebru, krase i briljanti, rubini i emajl.

Izložba je nastala u suradnji sa Zemaljskim muzejom Darmstadt koji je oko 1900. bio u Njemačkoj središte izrade nakita Jugendstila i s kojim Leopold muzej u Beču ima jako dobru suradnju. Eksponati su iz fundusa Leopold Muzeja, zatim posuđeni iz Muzeja za primijenjenu umjetnost u Beču te niza europskih muzeja i privatnih zbirki.

Usporedno s izložbom nakita postavljena je i izložba fotografija "Jugendstil i secesija u arhitekturi", austrijskog fotografa Petera Schuberta. Njegova zbirka obuhvaća više od 10 tisuća fotografija zgrada u Jugendstilu iz 19 europskih država. Na izložbi u Leopold muzeju izložene su 72 njegove fotografije zgrada u Jugendstilu iz 15 država, a među ostalima je i fotografija zgrade u zagrebačkoj Masarykovoj ulici tzv. "Kalina kuća".

Izložba u Leopold muzeju u Beču koja se, kako je rečeno prigodom otvorenja, u ovom obujmu prvi put pokazuje u Beču, otvorena je do 20. lipnja.

(Hina) xspuc ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙