FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba ikonopisa fra Marka Bobaša

Autor: macu
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Izložba ikonopisa fra Marka Bobaša otvorena je večeras u dvorani Blaženog Augustina Kažotića u Dominikanskom samostanu u Zagrebu.

O Bobaševim reljefima i njegovoj umjetnosti govorili su provincijal Hrvatske dominikanske provincije fra Anto Gavrić, organizator izložbe fra Iko Mateljan i povjesničar umjetnosti Milan Bešlić.

Gavrić je podsjetio kako su dominikanci u svojoj bogatoj povijesti osim poznatih propovjednika, teologa i filozofa imali i stotinjak slikara i slikarica. Jedan od njih je i član naše provincije fra Marko Bobaš, rekao je, dodavši kako su i njegovi reljefi svojevrsne propovijedi.

Napomenuvši kako je reljef klasična kiparska tehnika s dugom povijesti Bešlić je istaknuo kako se Bobaš naslanja na tu veliku tradiciju i baštini njezino naslijeđe kao sigurnu popudbinu.

"Na tim je premisama gradio svoj likovni izraz", rekao je ocijenivši kako je taj izraz oblikovao u dobro postavljenoj kompoziciji likovnih elemenata.

Bešlić smatra kako Bobaš u svom kiparskom poslu predano svjedoči svoju duboku vjeru u Boga koja mu i daje poticaj u stvaranju forma.

Mateljan je istaknuo kako Bobaš svoja umjetnička djela stvara uglavnom iz odbačena materijala, koji svojim umijećem oživljava te mu daje smisao.

Dominikanac fra Marko Bobaš je rođen 1952. u Brajkovićima-Travniku, a živi u dubrovačkom dominikanskom samostanu. Do sada je izlagao u Bologni, Zagrebu i Splitu.

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙