FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU aktivirao mehanizam za evakuaciju iz Libije

Autor: svuk
BRUXELLES, 24. veljače 2011.(Hina) - Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony aktivirao je Mehanizam za civilnu zaštitu Europske unije te poduzeo potrebne korake koji bi trebali omogućiti evakuaciju građana EU-a i četiriju zemalja nečlanica, među kojima je i Hrvatska, iz Libije, priopćilo je u četvrtak mađarsko predsjedništvo EU-a.

"Aktiviranje Mehanizma za civilnu zaštitu omogućava Centru za nadzor i informacije EU-a da locira potencijalnu transportnu opremu potrebnu za evakuaciju. Mehanizam je aktiviran na zahtjev zemalja članica za dodatnim transportnim kapacitetima za evakuaciju građana EU-a iz Bengazija", kaže se u priopćenju predsjedništva.

S obzirom da se zračna luka u Bengaziju u ovom trenutku ne može koristiti, evakuacija se mora provesti morskim putem, navodi predsjedništvo.

Osim 27 zemalja članica pravo na Mehanizam za civilnu zaštitu imaju i Hrvatska i Island, dvije kandidatske zemlje te Norveška i Lihtenštajn.

Mehanizam se aktivira kada zemlje članice nemaju dovoljno kapaciteta za rješavanje problema s kojima su suočeni brojni građani u Libiji.

Mehanizam za civilnu zaštitu je tijelo koje koordinira suradnju službi za civilnu zaštitu zemalja članica. U Bruxellesu se nalazi Centar za nadzor i informacije koji radi neprekidno i koji odmah obavještava službe za civilnu zaštitu u državama članicama čim primi zahtjev za pomoć od neke zemlje članice ili institucije EU-a.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙