FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU osuđuje nasilje i priprema sankcije protiv Libije

Autor: svuk
BRUXELLES, 23. veljače 2011.(Hina) - Europska komisija osudila je u srijedu prijetnje libijskog vođe Moamera Gadafija protiv vlastitog naroda neprihatljiviim, a zemlje članice EU-a pripremaju sankcije protiv libijskog režima.

Na događaje u Libiji reagirao je i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji se nalazi u posjetu Češkoj.

"Posebno osjećam gađenje prema nasilju protiv naroda koji traži slobodu i pravdu. Vidio sam grozne zločine koji su neprihvatljivi i koji ne smiju ostati bez posljedica. Osuđujem nasilje, agresiju i zastrašivanje demonstranata u Libiji i pozivam na hitnu obustavu uporabe sile. Svi građani trebaju imati pravo na slobodne i mirne demonstracije", rekao je Van Rompuy.

Predstavnici zemalja članica sastali su se u srijedu popodne u Bruxellesu kako bi raspravljali o uvođenju sankcija protiv Gadafijeva režima. U Europskoj komisiji kažu da su države članice zamrznule trgovinu oružjem s Libijom.

O mogućnosti sankcija razgovaralo se i u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova, ali Italija i Malta, koji se boje izbjegličkog vala iz Libije, nisu bile za to. Nakon najnovijeg vala nasilja, sada raste pritisak za uvođenje sankcija, a francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je prekid gospodarskih, trgovačkih i financijskih odnosa s Libijom. Slično traže i Njemačka, Finska i Luksemburg.

Jedna od mjera protiv Gadafija mogla bi biti i zabrana libijskog izvoza plina u Europsku uniju, što predstavlja 55 posto libijskog BDP-a.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙