FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šest zemalja središnje Europe kritizira Lukašenkov režim

Autor: mtro
BRATISLAVA, 15. veljače 2011. (Hina/AFP) - Čelnici šest europskih zemalja (Njemačke, Austrije, Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke) kritizirale su u utorak u Bratislavi režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, ocijenivši namještenima predsjedničke izbore u prosincu 2010.

"Duboko smo zabrinuti događajima nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji", istaknuli su premijeri tih zemalja članica EU u zajedničkoj deklaraciji.

U tekstu oni pozivaju Minsk da oslobodi i rehabilitira sve političke zatvorenike i da prekine represiju protiv oporbe, neovisnih medija i civilnog društva. Ukrajina se nije pridružila deklaraciji o Bjelorusiji.

Premijeri Slovačke Iveta Radicova, Mađarske Viktor Orban, Poljske Donald Tusk i Češke Petr Nečas sastali su se u utorak u Bratislavi prigodom 20. obljetnice utemeljenja Višegradske skupine.

Pridružila su im se njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Werner Faymann i ukrajinski premijer Mykola Azarov.

Predsjednik Lukašenko, na vlasti od 1994. ponovno je prisegnuo u Minsku krajem siječnja nakon što je 19. prosinca ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat s blizu 80 posto glasova.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙