FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skijanje: Kaciga spašava život

Autor: mhaj
LONDON , 13. veljače 2011. (Hina/BBC) - Unajmljena skijaška oprema trebala bi obvezno sadržavati i kacigu, jer je broj ozljeda glave nastalih prilikom pada s njima znatno manji, objavio je "British Medical Journal", a prenosi BBC.

Znanstvenici sa svučilišta u Innsbrucku proveli su istraživanje i utvrdili da su ozljede glave kod odraslih osoba za 35 posto, a kod djece mlađe od 13 godina za čak 59 posto manje ako se prilikom skijaških nezgoda nosi kaciga.

Unatoč upozorenju, neki skijaški instruktori smatraju kacige nepotrebnima.

Austrijski znanstvenici iz odjela za sportske znanosti u Innsbrucku ukazali su na rezultate ranijih istraživanja kako bi konkretnim podacima poduprli svoju teoriju. Ustanovili su da između devet i 19 posto svih skijaških ozljeda što su ih prijavile austrijske ski-patrole i liječnici čine upravo ozljede glave, među kojima su neke vrlo ozbiljne i opasne po život.

Drugo istraživanje pokazalo je da i odrasli i djeca svih životnih dobi, koja tijekom skijanja nose kacige imaju puno manje ozljeda glave. Također je ustanovljeno da se čak 74 posto ozljeda glave tijekom snježnih "radosti" dogodi kada skijaši udare glavom o tlo, 10 posto kada se sudare s drugim skijašeim, a 13 posto kada udare u fiksan predmet ili objekt (primjerice, stablo).

Znanstvenici stoga naglašavaju da je nošenje skijaške kacige višestruko korisno.

U Austriji je uvedeno strogo pravilo prema kojemu sva djeca mlađa od 16 godina moraju obvezno nositi kacige tijekom skijanja ili daskanja na snijegu.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙