FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka oporba zatražila ostavku ministra obrane

Autor: nkre
BERLIN, 23. veljače 2011. (Hina) - Njemačka oporba zatražila je u srijedu na sjednici parlamenta ostavku ministra obrane Karla Theodora zu Guttenberga (Kršćansko socijalna unija, CSU) zbog afere oko plagiranja njegova doktorata, koja je prošlog tjedna izbila u javnosti nakon što su mediji objavili da dobar dio njegova doktorata nije napisan u skladu s pravilnikom o pisanju znanstvenih radova.

Njemačke oporbene stranke Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zeleni i stranka Ljevice, još su prošloga tjedna zatražile ministrovu ostavku, što su on osobno i njegova stranka odbacili, a potporu ministru obrane dala je i kancelarka Merkel.

Na današnjoj sjednici oporba je zahtijevala da se na aktualnom satu ministar izjasni pred parlamentom o optužbama glede plagijata. Predstavnik SPD-a Thomas Opperman u raspravi je zu Guttenberga nazvao "prevarantom i lašcem", dok je ministar obrane iznova odbacio optužbe po kojima je svjesno obmanuo javnost izrazivši žaljenje "zbog grešaka" koje je počinio tijekom pisanja doktorata te ustvrdivši da se ne radi o svjesnoj obmani.

Sveučilište u Bayreuthu, koje mu je i dodijelilo visoku znanstvenu titulu, oduzelo je u srijedu ministru zu Guttenbergu titulu doktora pravnih znanosti nakon što su mediji objavili da je dobar dio doktorata plagijat.

"Karl Theodor zu Guttenberg je u značajnoj mjeri prekršio pravila znanstvenog rada", rekao je predsjednik Sveučilišta u Bayreuthu Ruediger Bormann u srijedu objašnjavajući oduzimanje titule doktora. Zbog toga je komisija za ocjenjivanje doktorata donijela odluku o oduzimanju titule.

Zu Guttenberg je u svoj doktorat uvrstio tekstove drugih autora a da to nije fusnotama ili na neki drugi način učinio prepoznatljivim. Time je prekršio pravilnik Sveučilišta u Bayreuthu. Isto tako mediji nagađaju da je moguće i da je kompletan doktorat zapravo po narudžbi napisala neka druga osoba.

Karl Theodor zu Guttenberg, koji nosi titulu barona, već je dulje vrijeme najpopularniji njemački političar, a kako su pokazala najnovija ispitivanja javnog mnijenja, njegovoj popularnosti nije naštetio ni skandal oko nedopuštena kopiranja čitavih odlomaka u ministrovom doktoratu. Prema ispitivanju državne TV postaje ARD, 73 posto ispitanih želi da zu Guttenberg ostane na dužnosti ministra.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙