FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenski HDZ o poništenju natječaja za ravnatelja HNK

Autor: jdev
ŠIBENIK, 23. veljače 2011. (Hina) - Natječaj za ravnatelja šibenskoga HNK poništen je zbog straha gradskih čelnika da ne bude izabrana osoba koja je politički nepodobna i koja neće raditi po direktivi, ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnik šibenskoga HDZ-a Tomislav Ninić i njegova stranačka kolegica Anita Aužina.

Natječaj je prije nekoliko dana poništio gradonačelnik Ante Županov uz obrazloženje da je istekao mandat Kazališnog vijeća, koje je među sedmero prijavljenih kandidata trebalo odabrati jednog kandidata i predložiti ga Gradskom vijeću.

HDZ-ovci drže kako je opravdanje o isteku mandata Kazališnog vijeća potpuno neargumentirano budući da je i Ministarstvo kulture na upit grada Šibenika o toj temi odgovorilo kako to tijelo ima obvezu nastaviti rad i odabrati novog ravnatelja, iako mu je istekao mandat, sve do izbora novog tijela.

Ninić i Aužina smatraju kako je pravi razlog takvog postupka šibenskih čelnika želja za potpunom političkom vlašću nad kazalištem, a tvrde kako tome u prilog ide i prijedlog novih članova Kazališnog vijeća u koje gradonačelnik Županović predlaže HNS-ovca Vojimira Rošu, SDP-ovca Željka Petreša i člana Šibenskoga građanskog foruma Duška Šarca, dakle - ljude iz opcija koje u Gradskom vijeću podupiru koaliciju na vlasti SDP-HNS.

HDZ-ovci su istaknuli kako je u trenutku kad se na natječaj za ravnatelja šibenske kazališne kuće javilo sedam kandidata, koji su svi kvalitetni i ispunjavaju uvjete natječaja, od grada "nemoralno raspustiti Kazališno vijeće i onemogućiti odabir kazališnog čelnika te poništiti natječaj".

"Tko će odgovarati za počinjenu štetu i koji će se ozbiljan kandidat nakon svih ovih blamaža javiti na ponovljeni natječaj za ravnatelja kazališta?" upitao je Ninić i ustvrdio kako se "tek sad stvari u šibenskoj kulturi ne mogu popraviti".

Podsjetio je kako je još u prosincu prošle godine šibenski dogradonačelnik Franko Vidović s dnevnog reda Gradskog vijeća povukao točku o izboru novoga Kazališnog vijeća.

Da se tada izabralo novo Kazališno vijeće te raspisao novi natječaj za ravnatelja, istaknuo je Ninić, do odlaska Dragana Zlatovića, čiji je mandat trajao do 31. prosinca 2010., znalo bi se tko će preuzeti šibensku kazališnu kuću.

Naime, pošto je čelni čovjek kazališta Dragan Zlatović krajem prošle godine zbog neslaganja s gradskim čelnicima dao ostavku, u Gradskoj upravi rješenje su vidjeli u dovođenju poznate umjetnice Senke Bulić najprije na mjesto obnašateljice dužnosti, a zatim i ravnateljice šibenskoga HNK.

No, njihovi koalicijski partneri u Gradskome vijeću nisu glasovali za Senku Bulić te je taj pokušaj propao.

Nakon toga Kazališno vijeće imenovalo je u prosincu dugogodišnju djelatnicu tog kazališta Jasenku Ramljak za obnašateljicu dužnosti ravnatelja, a istodobno je raspisan i novi natječaj za ravnatelja šibenskoga HNK na koji se u siječnju javilo sedmero kandidata - Marko Torjanac, Jasen Boko, Nera Gojanović, Sandro Damiani, Šime Bubica, Ernest Berec i Miro Belamarić.

(Hina) xjdev ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙